EL CAIAC DE MAR. PART 3: L’ ARMILLA SALVAVIDES DE CAIAC

La mateixa paraula, armilla salvavides de caiac, ja ens indica molt sobre l’objectiu de la seva funció. No obstant això l’armilla salvavides de caiac és molt diferent a l’armilla que farem servir en una embarcació de mar (vaixell, veler, etc.).

A diferència de l’armilla salvavides de caiac, les armilles marines ens mantindran surant de manera horitzontal ja que tan sols disposen d’escumes en la zona frontal. També solen portar reposacaps per evitar que el cap s’enfonsi en cas de desmai. Tan mateix, les seves escumes són molt gruixudes i aparatoses i això dificulta la mobilitat i poder nedar amb facilitat. Això sí, la seva flotabilitat és extraordinària.

CHALECO MAR

Aixì doncs a les armilles salvavides de caiac les hauriem de definir com un sistema de flotabilitat auxiliar més que com una armilla salvavides pròpiament dita.

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

Això sí, és imprescindible portar-la sempre posada encara que ens produeixi molta calor en els dies més càlids d’estiu. Mai prescindir-ne. Si espereu a posar-vos-la quan la necessiteu, ja serà massa tard.

Hem de saber que, fins i tot en el cas d’una bolcada sense cap perill al nostre entorn, necessitarem les mans lliures per agafar els objectes que s’hagin quedat surant al nostre voltant (la pala, alguna bossa estanca, les xancletes, ). Si no portéssim l’armilla ens hauríem de centrar només en nedar, abandonant tot allò que no podem recuperar.

 

Avantatges

Els avantatges de l’armilla salvavides de caiac, a part de ser un element essencial per a la flotabilitat del nostre cos, és que disposarem de tots els elements de seguretat al nostre abast.

D’altra banda, una gran capacitat per aïllar-nos tèrmicament gràcies a les seves escumes. Això és de gran ajuda per a la hipotèrmia.

També ens protegeix dels cops que ens puguem donar contra les roques i d’altres objectes, inclosos altres caiacs. No és estrany que una onada elevi el caiac del teu company i la punta del seu caiac es clavi sobre el teu pit.

Un altre dels avantatges és que ens podran rescatar millor tirant de l’armilla que tirant del nostre braç o del nostre cap.

 

Característiques que ha de tenir una armilla salvavides de caiac

L’armilla salvavides de caiac distribueix la seva escuma de flotabilitat al voltant de tot el seu entorn i és per això que tendeix a fer-nos surar verticalment. La flotabilitat ideal hauria d’estar entre els 50 Nw i els 70 Nw. Imatge d’Armilla Trisuli de AQUADESIGN:

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

No disposa de reposacaps (excepte les infantils) i les obertures dels braços prou àmples com per a permetre el paleig i la natació.

Tan mateix no ha de ser molt llarga. Això és degut a que al seure en el caiac l’armilla no hauria de tocar amb la ronyonera. Una armilla massa llarga provoca que se’ns pugi gairebé per sobre del cap quan estem a l’interior del caiac.

Ha de ser còmoda de posar i de treure. Un tancament a la part inferior, un central i un altre superior és ideal. Si disposa de cremallera molt millor que si ens la hem de posar per sobre del cap.

L’armilla salvavides de caiac ha de disposar d’anelles de plàstic per lligar el xiulet i petits artefactes a través d’un mosquetó. Jo disposo d’una anella a la que li he fet un petit tall que em permet treure d’una tirada la navalla que hi porto lligada. Si he de tallar una corda urgentment és ideal guanyar alguns segons.

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

 

Regular l’armilla

Pensem que una armilla salvavides de caiac mal ajustada pot ser un parany dins l’aigua i tan mateix no ens deixarà veure com morirem perquè ens taparà els ulls.

A més, és pràcticament impossible regular-la quan ja estem dins de l’aigua.

Per a regular l’armilla hem d’agafar aire el màxim possible, contenir-lo i regular llavors l’armilla amb els pulmons ben plens. Després hem d’ajustar una mica més el tancament inferior perquè quan estiguem a l’aigua no ens pugi. Si ho fem correctament no ens oprimirà la respiració quan estiguem nedant dins l’aigua.

Un cop està mullada haurem de revisar l’ajustament.

 

Els complements de l’Armilla Salvavides de caiac

L’arnès de seguretat

És molt aconsellable que l’armilla salvavides de caiac disposi d’una cinta o arnès de seguretat al qual se li incorpora una corda elàstica amb un mosquetó caçarems a l’extrem.

armilla salvavides de caiac

 

El mosquetó caçarems és un mosquetó especial ideat per a permetre que la pèrtiga de la pala entri al seu interior sense dificultat. És convenient, en cas de nedar, per tenir les mans lliures i al mateix temps no perdre la pala. També el podem utilitzar si un company perd la pala. La recuperem i la podem arrossegar lligada al mosquetó caçarems per aixì palejar lliurement.

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

El mosquetó el portarem lligat a una de les anelles frontals que disposa la nostra armilla i així poder-ne disposar d’ell ràpidament.

L’arnès de seguretat el farem servir per exemple per remolcar un caiac amb seguretat.

La seguretat també l’hem de tenir nosaltres i és per això que, en aquest arnès, es pot alliberar ràpidament la corda d’arrossegament tirant de la pinça frontal de la corretja. Això alliberarà la corda elàstica i el mosquetó caçarems a través d’un anell lliscant.

Els corrents, les onades o el vent no sempre són els nostres aliats.

Per remolcar un caiac que ens acosta perillosament cap a les roques mentre remem, per remolcar un caiac que se’ns va tirant a sobre a causa de la mida de les onades o per remolcar un caiac que ens empeny cap enrere a causa d’un onatge caòtic, hauriem d’evitar que aquest caiac ens arrossegués i poder-nos deixar anar el més ràpid possible per la nostra seguretat o la dels altres.

És molt important comprovar assíduament el lliscament correcte de la cinta de l’arnès. Una cinta desgastada o resseca ens pot donar un bon ensurt si no funciona bé.

 

Les butxaques de l’armilla

L’armilla salvavides de caiac, a més d’estar dissenyada com un mitjà d’ajuda a la flotabilitat, aquesta ha de poder albergar tots aquells elements de seguretat que hem de tenir a mà.

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

Els compartiments han d’estar col·locats de manera que no ens impedeixin els moviments de palejar o de nedar.

La part davantera de l’armilla salvavides de caiac és aconsellable que disposi d’una o de diverses butxaques. Serveixen per a albergar el mirall de senyals, la brúixola, el ganivet, l’emissora, el telèfon o qualsevol cosa que necessitem tenir a mà.

A la part del darrere és bo disposar d’una butxaca gran per albergar la bossa d’aigua (Camelbag) o la corda de rescat.

Armilla salvavides de caiac

 

Tenir cura de l’armilla

És important passar-li aigua dolça després de la nostra sortida.

No deixar-la assecar al sol. Mai hem de seure a sobre. Prohibit rentar-la dins la rentadora. Rentar sempre a mà amb sabons suaus. Comprovar assíduament la seva flotabilitat i el seu desgast.

Quan l’armilla ja no flota prou o està molt desgastada, substituir-la per una altra.

 

Altres tipus d’armilles salvavides de caiac

L’armilla salvavides per a gossos: no tan sols nosaltres podem gaudir de la seguretat que ens ofereix una armilla salvavides. També els nostres peluts poden acompanyar-nos en les nostres excursions amb tota seguretat.

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

Si voleu provar-les, nosaltres, en Kayak K.1 fa ja temps que disposem d’Armilles salvavides d’alta gamma (EQDOG) per a gossos. CANIKAYAK en diem. Si voleu més informació cliqueu aquí.

CHALECO SALVAVIDAS DE KAYAK

Salut i kayak!

Cap comentari

Resposta

Open chat