Bolcar amb un caiac: per què passa i com actuar

Bolcar amb un caiac és una de les situacions que més pànic ens produeix quan ens iniciem en piragüisme.

De totes maneres no tots els caiacs bolquen amb la mateixa facilitat, fins i tot trobem caiacs que ni volent bolquen a la primera.

Podem dividir els tipus de caiacs en dos grups: els Caiacs “tancats”, on anem a l’interior del caiac, i després hi ha els Caiacs Autobuidables o “oberts”, on anem asseguts a sobre.

En els Caiacs “tancats” tindrem bastantes possibilitats de bolcar si les condicions són adverses. Conèixer la tècnica necessària per tornar a pujar a un caiac d’aquest tipus requereix uns coneixements que s’han d’adquirir a través d’un petit curs. Sense aquests coneixements difícilment ens en sortirem al bolcar amb un caiac tancat. Tan mateix, seria ideal conèixer la tècnica de l’Esquimotatge, maniobra amb la qual tornem a la posició inicial sense haver de sortir del caiac, i la utilització del “Paddle float“.

També podem diferenciar entre bolcar amb un caiac en un llac, al mar o en un riu. En les aigües manses d’un llac ens serà molt més fàcil solucionar aquesta situació que en un riu, on seria necessari dominar l’Esquimotatge.

Tots aquests coneixements són imprescindibles si disposem d’un caiac “tancat” propi ja que amb ell navegarem moltes vegades sols i hem de ser totalment autònoms.

Bolcar amb un caiac

Bolcar amb un caiac de lloguer

No em centraré doncs en aquest Post en els caiacs d’aquest tipus, els “tancats”, ja que trobem suficients llibres i articles que ja en parlen. Aquí en teniu un exemple>

Prefereixo dirigir-me a totes aquelles persones que fan caiac per primera vegada, a persones que volen gaudir tan sols d’un passeig en caiac sense la intenció de poc més que tornar a practicar aquesta activitat un parell de vegades més a l’any.

Persones que no compraran mai un caiac i el lloguaran en algun Centre preparat per a aquesta activitat. Aquestes persones de les que cap llibre de tècnica en Piragüisme en parla però que comprenen el 90% del total de practicants de piragüisme del nostre país.

La persona que les úniques instruccions que disposa per saber com actuar quan bolca amb un caiac són les que obté (amb sort) de l’instructor que els lloga el caiac.

La persona que, sense haver practicat cap maniobra de rescat, puja al caiac i s’allunya confiadament cap a l’horitzó.

 

La nostra primera bolcada

Les empreses que es dediquen al lloguer de caiacs solen proveir als seus clients de caiacs molt estables i segurs. Aquests solen ser Caiacs Autobuidables.

Per al lloguer de Caiacs “tancats” es sol demanar algun coneixement en Autorescat o dominar l’Esquimotatge. Són poques les persones que lloguen un caiac d’aquest tipus ja que solen disposar del seu propi caiac.

Tot i així els Caiacs Autobuidables no estan lliures de provocar-nos una bolcada, sobretot els caiacs individuals.

Bolcar amb un caiac per primera vegada produeix una la sensació de sorpresa molt impressionant. Fins que no estem flotant a l’aigua gràcies a l’armilla salvavides no comencem a recordar que el nostre planeta és la Terra i que encara estem vius.

No recordem el motiu que ha provocat la bolcada i fins i tot creiem que ha estat sense cap motiu. Per art de màgia hem sentit una força que ens girava el caiac i ens arrossegava cap al fons de l’abisme subaquàtic. En el nostre cervell s’activen tots els senyals d’alarma i només es pensa en sobreviure. Mentre bolquem ens intentem agafar al caiac però és inútil …

En el nostre cervell les neurones s’activen per superar la por aterridora d’una sorpresa inesperada en un medi desconegut i mortal …

Quan ens capbussem a l’aigua, els primers segons semblen eterns i ens sentim desubicats.

Quan forçosament ens tranquil·litzem, observem el nostre voltant de manera instintiva. Veiem el caiac bolcat i alguns dels nostres companys amb mirada de sorpresa i els altres rient. La pala ha desaparegut i fins i tot oblidem que en portàvem una.

Ens dirigim nedant cap al caiac bolcat i quan ho aconseguim ens adonem que no recordem cap de les instruccions que ens va donar la persona del lloguer.

 

Per què bolca un caiac

Els caiacs autobuidables de lloguer solen tenir un casc pla (veure en l’anterior Post “CAIAC DE MAR. PART 1: EL DISSENY DEL KAYAK” sobre el disseny de la màniga del caiac>).

Aquesta qualitat els proporciona una gran estabilitat en una làmina d’aigua tranquil·la. Al mar, però, no ens hauríem d’exposar mai a l’onatge amb aquest tipus de caiac ja que les inclinacions que es produeixen poden provocar-nos fàcilment la bolcada.

Per bolcar amb un Caiac Autobuidable cal que tot el bloc (caiac + persona) s’inclini prou perquè la gravetat faci la seva feina.

Quan ens iniciem en caiac el nostre cos sol anar rígid sobre el seient. Encara desconeixem que cal entrenar el moviment lateral dels malucs per compensar i equilibrar les inclinacions que es produeixen en el caiac. El nostre cos hauria d’actuar com una molla davant les forces que es produeixen sobre l’embarcació. I això, o es practica i s’assimila o no surt de manera espontània.

D’altra banda també desconeixem l’existència dels “Apoyos” i les “traccions” amb la pala. Aquestes són maniobres que exercim sobre l’aigua, diferents a les palades, i que només es poden aprendre a través d’algun curs. Habitualment tan sols coneixem la palada cap endavant o cap enrere.

 

El Caiac el bolquem nosaltres

D’altra banda, el centre de flotació de l’embarcació pot estar més o menys proper al nostre centre de gravetat. El centre de flotació de l’embarcació sol trobar-se per sota de la línia de flotació del caiac, sota l’aigua. El nostre centre de gravetat sol trobar-se a l’alçada del maluc quan estem asseguts sobre el caiac.

Quanta més distància hi hagi entre el centre de flotació del caiac i el nostre centre de gravetat, més inestable serà el conjunt. A més a més hem de pensar que, a diferència dels Caiacs “tancats” on els centres de flotació i de gravetat estan molt junts, en els Caiacs Autobuidables hi ha una cambra d’aire entre el fons de el casc i el seient de la part superior que allunya encara més els dos punts.

Així doncs, una persona d’envergadura i alta, si a més a més té un pes considerable, provocarà molta més inestabilitat que una persona de curta alçada i pes lleuger sobre un mateix caiac.

Els tipus de caiacs solen tenir en compte el volum de cada persona. Per tant, un bon Centre de lloguer de caiacs ha de disposar d’embarcacions per a tots els perfils de caiaquistes.

 

Com desvolcar un caiac des de l’aigua

Després de bolcar amb un caiac, el nostre primer instint és desvolcar-lo aixecant un dels costats. Després del primer intent veiem que tot just hem pogut aixecar un pam de caiac. A més, tota la força que exercim sobre ell també l’exercim sobre nosaltres i com estem en un medi aquós, ens enfonsem. Després del segon intent, tot i que hem fet més força, tampoc ho aconsseguim.

Què hem de fer llavors si no tenim al costat una ànima caritativa sobre un altre caiac que ens ajudi a desvolcarlo?

Bolcar amb un caiac

 

El mètode més senzill és pujar per un lateral fins situar la nostra panxa sobre el caiac bolcat, recolzant-nos fortament i reptant sobre el caiac. Un cop estem sobre el caiac, hem d’estirar el nostre braç fins agafar amb la nostra mà el costat oposat. Ens podem agafar a la línia de vida, a una nansa lateral si la té, a algun sortint, etc. Un cop el tenim ben agafat tan sols ens hem de deixar caure cap enrere. El caiac ens acompanyarà fins a quedar en la posició correcta.

En el cas de ser un caiac doble serem els dos tripulants els que pugem la nostra panxa sobre el caiac pel mateix costat.

 

Com pujar de nou al Caiac Autobuidable?

Aquesta maniobra és una mica delicada, sobretot en un Caiac autobuidable individual. A més cada persona té una major o menor agilitat per a realitzar aquesta maniobra.

La maniobra pot assemblar-se a pujar pel lateral d’una piscina quan la vora es troba a un pam sobre l’aigua. Si tenim la suficient agilitat per sortir de la piscina per la vora, no tindrem cap dificultat per pujar al caiac.

Però si som d’aquelles persones que hem d’utilitzar les escales per sortir de la piscina, necessitarem l’ajuda d’una altra persona per pujar al caiac. L’altra persona ens ajudarà situant-se en el costat contrari al què estem nosaltres. Ens haurà d’agafar pel tirant de la nostra armilla salvavides. Així, exercint una força constant sobre la tira de l’armilla ens ajudarà a pujar sense gaire dificultat.

Evidentment, en un Caiac doble no pujarem les dues persones pel mateix costat ja que podríem bolcar el caiac de nou. Pujarem per costats oposats.

 

A partir de llavors, el nostre cervell ja haurà après que bolcar amb un Caiac Autobuidable ja no serà mai una situació sense cap solució.

 

Salut i Kayak!

Cap comentari

Resposta

Open chat