CAIAC DE MAR. PART 1: EL DISSENY DEL CAIAC

El CAIAC DE MAR no el podem definir com una modalitat única i específica. Quan entrem un caiac al mar ja es converteix en un Caiac de Mar.

Durant els darrers vint-i-cinc anys he sentit una gran atracció pel món del Caiac. Fer caiac és molt divertit i per això sempre he volgut fer d’aquest esport la meva manera de viure. No vaig acabar els estudis i la meva família es va preocupar molt pel rumb que va prendre la meva vida quan vaig comprar el meu primer caiac.

 

La pau interior que ens produeix la silenciosa contemplació d’una platja en un tranquil matí, o el sentiment d’alegria que ens provoca pujar-nos a una onada gran amb una petita embarcació, és molt més gratificant del que moltes persones mai han sentit” – WILLARD BASCOMB,  WAVES AND BEACHES -.

KAYAK DE MAR

La majoria dels caiaquistes som autodidactes. Hem començat a aprendre a base de proves i errors. Alguns de nosaltres hem volgut fer d’aquest esport nostre ofici i per això hem avançat en aspectes tècnics a través de formació, cursos i titulacions.

En aquest primer Post parlaré sobre el disseny del Caiac de mar o Caiac de Travessa. Els conceptes que aquí veurem també es podrien aplicar als altres tipus de caiacs.

Tot i que el Caiac de Mar o de Travessa és un esport, no està contemplat com una modalitat competitiva ni olímpica. El pot començar a realitzar qualsevol persona a qualsevol edat, sense preparació ni coneixements especials, tot i que cal saber que és molt fàcil subestimar la mida i la força de les onades quan estem a la vora del mar.

 

TIPUS DE CAIACS I DE CAIAQUISTES

Cada tipus de caiac està dirigit a un tipus especial de persona, i per aquesta raó tots els caiacs de mar estàn pensats per als objectius que es persegueixen.

Els caiaquistes de Travessa gaudeixen del cicloturisme carregats de motxilles, amb l’esquí de fons i la seva pel·lícula preferida és Ballant amb llops”.

Als caiaquistes de Surf els agrada la BTT, el caiac d’aigües braves, el Snowboard, i assistirien tots els anys a el “Festival d’Escalarre si encara existís.

Els caiaquistes d’esbarjo passen el temps fent senderisme, viatgen en autocaravana, fan raquetes de neu i veuen el Discovery Channel.

I hi ha d’altres caiaquistes als que els agrada fer tot l’anterior i disposen de diverses embarcacions diferents.

Com veieu, hi ha diferents modalitats i tipus de caiacs. D’això ja n’hem parlat anteriorment al nostre Blog.

KAYAK DE MAR

Tot i que els orígens del Caiac de Mar o de Travessa no van ser precisament lúdics, és més, aquest tipus d’embarcacions es van crear per necessitat, van aparèixer al llarg de la història en múltiples llocs del nostre planeta. El caiac modern evoluciona amb els nous materials i dissenys de construcció. Imatge original de Casiopea:

CAIAC DE MAR

 

Avui dia hi ha caiacs de mar fabricats de resina combinada amb fibra de vidre, Diolen, fibra de carboni, kevlar, així com caiacs de plàstics polietilens, caiacs inflables i caiacs desmuntables i plegables. N’hi ha de dobles i d’individuals, oberts (anem a sobre i són autobuidables o Sit on Top) i tancats (ens fiquem dins) trobem un ampli ventall en funció de l’ús que li vulguem donar i de la nostra butxaca.

 

CAIAC DE MAR

DISENY DEL CAIAC DE MAR

No ho dubtem: avui en dia el disseny dels caiacs és una ciència exacta.

En primer lloc coneguem les parts d’un caiac de mar i algunes definicions:

 

El disseny del caiac està en funció dels moviments que aquest pot efectuar. Els podem desglossar en tres eixos:

 

CAIAC DE MAR

 

Tan mateix en el seu disseny es té en compte la natura i les forces de resistència d‘avanç de l’aigua i del vent.

Per això el disseny de cada caiac estarà en funció del comportament que vulguem obtenir d’ell i serà diferent en cada embarcació.

 

 

El diseny del Casc

En el seu disseny, el casc presenta diversos elements que influeixen en la navegació.

 

L’Eslora:

És la longitud del caiac mesurada des de la proa fins a la popa. En els caiacs de Travessa sol ser de 5 metres aproximadament.

La direccionalitat de el caiac està en funció de la longitud de l’eslora: quanta més eslora, més recta i veloç serà la trajectòria, tot i que serà més difícil maniobrar i girar. Tot el contrari si l’eslora és més curta.

Caiac de mar

 

La corbatura de la quilla:

La trobem sota la línia de flotació del Caiac de Mar. Aquesta afecta tant a la maniobrabilitat com a la direccionalitat.

CAIAC DE MAR

La Mànega del Caiac:

És l’amplada del casc. Pot variar des dels 50 cm als 60 cm. En funció de la forma de la mànega sota la línia de flotació, disposarem d’una major o menor estabilitat. Tan mateix, el caiac ens oferirà una major o menor velocitat en funció de la quantitat de superfície en contacte amb l’aigua:

CAIAC DE MAR casc

L’estabilitat del Caiac de mar va lligada a la nostra intenció a l’hora de triar una embarcació.

Si la nostra intenció és navegar en zones sense onatge, una embarcació amb el fons pla farà que ens trobem còmodes sobre la superfície de l’aigua, tot i que serà inadequada en zones amb onatge. D’altra banda, si l’aconseguim inclinar no ens donarà molta estabilitat. A aquest tipus d’estabilitat l’anomenem Estabilitat inicial”.

CAIAC DE MAR

En canvi, si volem navegar en zones amb onatge, amb un casc de mànega de flotació petita, podrem inclinar el caiac i estarem còmodes. No obstant això, serà més inestable en aigües planes. A aquesta estabilitat l’anomenarem Estabilitat dinàmica”.

CAIAC DE MAR

 

Les embarcacions no són inestables, ho són les persones” – LINCOLN WILIAMS –

 

Altres elements de diseny:

Una proa més o menys aixecada i amb més o menys volum ens facilitarà pujar amb més facilitat les onades o impedir que ens clavem al baixar l’onada.

La coberta del caiac ha de tenir pendent per expulsar l’aigua abans que ens mulli a nosaltres. Això també afavoreix l’esquimotatge.

El pantoc, aresta que el casc en la unió del costat de l’embarcació amb el fons d’aquesta, pot ser arrodonit (donen una sensació tova quan el caiac s’inclina) o viu (és menys indulgent a l’inclinar el caiac però facilita “cantejar a l’hora de traçar la trajectòria quan surfejem onades).

KAYAK DE MAR

El Timó y la Orsa (retràctils):

D’aquest accessori s’hauria prescindir quan s’és principiant. El rumb de l’embarcació l’hem d’aprendre a controlar només amb l’ajuda de les nostres palades.

No obstant això, el timó ens serà molt útil quan tinguem corrents adverses, vent lateral o una conjunció de tots dos elements. És llavors quan el seu ús ens permet controlar la deriva que ens provoquen les forces contràries a la nostra direccionalitat i poder remar sense pensar en rectificar constantment el rumb.

El timó es governa amb els peus i ha de ser retràctil.

CAIAC DE MAR

 

La Orsa, deriva o aleró és una aleta plegable que es troba sota el caiac de mar. Serveix també per controlar la deriva i mantenir la nostra trajectòria actuant com un “pivot.

CAIAC DE MAR

 

Diseny de la coberta:

A la part superior del caiac trobem diversos elements que faciliten la nostra excursió en caiac de mar:

 

Les Tapes dels Tambuchos:

Segellen les càmeres d’aire (tambuchos) que disposa el caiac de mar per a albergar l’equip que transportem. Solen ser de goma. No garanteixen l’estanquitat a el 100% i alguns caiacs afegeixen una membrana de neoprè. És per això que en els tambuchos és aconsellable portar l’equip dins de bosses estanques.

CAIAC DE MAR

La Línia de vida:

És una corda que es troba al voltant del caiac de mar. Té moltes utilitats. A ella hi podem lligar diversos elements amb mosquetons i és imprescindible per a la seguretat d’un caiaquista que estigui a l’aigua ja que és on s’agafarà amb les mans en cas de necessitat.

Gomes y xarxes de la coberta:

Són molt útils per introduir l’equip que vulguem tenir a mà.

CAIAC DE MAR

Les nanses:

Solen tenir forma de T. Estan situades als extrems de popa i proa del caiac. Permeten transportar el caiac i agafar-nos a ell en cas de bolcada. Veure en la imatge sobre les parts d’un caiac de mar.

 

Diseny de la Banyera:

S’anomena “Banyera al compartiment on va allotjat el caiaquista. A diferència de la banyera de casa nostra, on l’aigua està a l’interior i ens aïlla d’un entorn sec, en la banyera del caiac anem totalment secs i aïllats de l’aigua exterior. En el seu interior trobem diversos elements:

 

La braçola de la banyera:

Al voltant del forat i per sobre de la coberta trobem en relleu una braçola que serveix per subjectar el Cubrebanyeres (també anomenat Cubre“). Aquesta es modela quan es fabrica el caiac.

CAIAC DE MAR

 

El Reposapeus o Cala:

És imprescindible arrepenjar fermament els peus sobre un suport rígid. Els Reposapeus poden ser de barra, pedals regulables (cales“) o d’envà.

CAIAC DE MAR

 

El seient:

Ha d’estar ben fixat i ha de resultar còmode. La seva amplada ha de ser la dels nostres malucs. En alguns caiacs ve modelat d’origen.

La Ronyonera:

Ens dóna suport a la part inferior de l’esquena i ha de permetre la rotació del tronc. És imprescindible per quedar ben travats a l’interior del caiac de mar.

Les Genolleres:

Ens serveixen per arrepenjar els nostres genolls, els quals van lleugerament flexionats i oberts. Solen tenir una protecció d’escuma tova. Aquestes ens permeten controlar la inclinació lateral del caiac.

CAIAC DE MAR

Envans o tabics:

Els envans es troben a l’interior de la banyera i serveixen per separar les zones seques i estanques de el caiac. També són de gran utilitat ja que creen una càmera d’aire que ens facilita la flotabilitat del caiac en cas de bolcada.

 

COM ACOPLAR-NOS AL NOSTRE CAIAC DE MAR

Per aconseguir una màxima eficàcia en els moviments del caiac és imprescindible que la persona i el caiac formin un conjunt d’una sola peça. El caiac ha de ser una prolongació del nostre cos i per a això hem d’estar ben acoblats a ell.

En el caiac tenim diversos punts d’acoblament. Els peus han d’estar ben recolzats als reposapeus. Els genolls ben subjectes sota les genolleres, els malucs ajustats al seient i la zona baixa de l’esquena ben recolzada a la ronyonera.

CAIAC DE MAR

Però la comoditat és imprescindible si volem quedar-nos en aquesta posició durant una llarga estona. Si no volem tenir dolors és important una posició ergonòmica correcta dins el caiac de mar.

CAIAC DE MAR

La utilització d’escumes per calçar les zones de contacte amb el nostre cos és una bona solució. També hem de pensar en deixar espai suficient per a estirar les cames o poder treure els genolls fora de les genolleres.

A la banyera ha de quedar espai per portar tot allò que necessitem tenir a mà (bomba de buidatge, esponja, beguda, bossa estanca, ) i no puguem situar sobre la coberta del caiac de mar.

 

Salut i Caiac!

 

Comment: 1

  • pep lluis
    Juliol 13, 2021 9:58 pm

    Molt bon material i molt didàctic. La descripció dels tipus de caiaquistes és per enmarcar-la.

    A veure quan tornem al pantà de la Llosa de Cavall, vam venir a la primeravera i feia molt vent i vam aprofitar poc, ara l’aigua estava d’un color maragda espectacular.

Resposta

Open chat