CAPACITAT DEL CAIAC: QUANTES PERSONES HI PODEN ANAR?

La capacitat del caiac és limitada. Ho és en el nombre de tripulants que hi poden anar i en la capacitat d’equipatge que pot portar.

La capacitat del caiac habitualment és un factor que no tenim en compte. És per això que moltes vegades no entenem com és possible que un caiac ens bolqui o el per què ens costa tant d’avançar.

 

Tipus de caiacs segons el nombre de tripulants

 

Disposem d’una gamma molt extensa de caiacs:

Caiacs Oberts o Autobuidables, també anomenats “Sit on Top”, que significa “asseguts a sobre”.

Caiacs tancats o amb “banyera”, on ens introduïm al seu interior. Aquests solen ser Caiacs d’esbarjo. Hi ha diferents modalitats: Caiacs d’aigües Braves, Caiacs de Mar, Caiacs de Rodeo, Kayak Surf, …

Caiac inflables.

Caiacs desmuntables.

Caiacs de competició, on trobem diverses disciplines: Caiacs d’aigües Braves, Caiacs de Pista i Caiacs de Kayak-polo.

Podeu veure totes les modalitats existents en el nostre anterior Post.

I encara que el denominador comú genèric de tots ells és que poden ser individuals o dobles, hi ha algunes variacions.

 

Els casos on podem trobar caiacs amb una capacitat igual o superior a 2 persones són:

Els Caiacs de competició d’Aigües Tranquil·les: aquest tipus de caiacs s’abreugen amb el prefix “K” seguit del nombre de tripulants (1, 2 o 4). Les modalitats existents en Caiac de pista són K.1, K.2 i K.4.

Capacitat del caiac

Caiac de Pista K.4. Imatge Real Federación Española de Piragüismo. Finalistes copa del món.

 

Els Caiacs d’esbarjo “tancats”: aquest tipus de caiacs admeten com a màxim dues persones. En aquest grup incloem els Caiacs de Mar, els Caiacs inflables i els desmuntables.

Els Caiacs Autobuidables o “oberts: poden ser individuals, dobles, de tres persones i fins i tot de quatre persones, tot i que amb les seves limitacions.

 

Factors que influeixen en la capacitat del caiac

Eslora y màniga

En tots els caiacs amb capacitat superior a 2 persones l’eslora o longitud del caiac està relacionada amb el nombre de tripulants.

Així, per exemple, en els Caiacs de Pista la longitud màxima per a un K.1 és de 5,2 metres. Per a un K.2 és de 6,5 metres i per a un K.4 és de 11 metres.

Com podem observar, en un caiac de pista per a 4 persones la longitud és de 11 metres. Això és ideal per donar-li molta direccionalitat i velocitat. No obstant això és impossible girar el caiac ja que el radi de gir seria tal que necessitaríem un espai enorme per virar només uns centímetres.

La màniga (amplada) d’un caiac també és un altre factor que afecta la capacitat del caiac. La màniga és la que li donarà més o menys estabilitat a un caiac.

En un Caiac de Pista no cal virar, però en un caiac d’esbarjo ja sigui “obert” o “tancat” és imprescindible poder girar amb facilitat. D’altra banda, un caiac d’esbarjo que portés a quatre persones és evident que no podria mesurar 11 metres. És per això que la capacitat del caiac d’esbarjo ideal no supera les dues persones.

Càrrega màxima

Cada caiac pot suportar un pes màxim. Aquesta dada ve donada en la mateixa fitxa del caiac. Superar el pes adequat suposaria enfonsar massa el caiac ja que sobrepassaria la línia de flotació. La línia de flotació és una línia imaginària que hauria d’estar sempre per sobre de l’aigua. Si aquesta línia es troba sota l’aigua provocarà molta inestabilitat. Així mateix, portar la línia de flotació per sota de l’aigua provocarà molta fricció del casc i comportarà per tant un avanç molt lent i pesat.

La capacitat del caiac d’esbarjo estarà llavors limitada al pes de la suma de les persones que hi vagin dins. A més hem de tenir en compte que portarem una part del pes amb el nostre equip i per tant això també afectarà la capacitat de càrrega.

 

Els caiacs autobuidables dobles: el kayak familiar

 

L’auge del turisme familiar ha provocat que molts fabricants hagin apostat per elaborar caiacs autobuidables amb una capacitat superior a l’habitual.

Estan fabricats amb un gran volum i amb una màniga molt ampla.

El volum elevat que disposen permet contrarestar l’eslora que seria necessària per dur fins a quatre persones. No solen mesurar més de 4,5 metres, a diferència dels 11 metres que necessita un K.4 de Pista.

A més, l’enginyeria ha permès que aquests caiacs tinguin una navegació molt ràpida i estable.

Aquest tipus de caiac, el Kayak Familiar, està preparat per portar dues, tres i fins a quatre persones.

Capacitat del caiac

 

No obstant això també disposen d’una càrrega màxima que no ha de ser superada.

Si la capacitat del Caiac Familiar és per a tres persones, la persona que va al centre hauria de ser un adolescent que no superés els 12 anys.

Si la capacitat del Caiac Familiar és de quatre persones, al menys dues de les persones haurien de ser nens menors de 7 anys. Mai podrem incloure a quatre adults.

Evidentment, tot això està en funció del pes total i aquestes dades poden variar en funció del pes dels tripulants i la càrrega que portem.

El senyal que ens indicarà de manera visual una sobrecàrrega serà la línia de flotació. També podrem detectar que en el caiac autobuidable anem sobrecarregats si els tripulants es mullen el cul, sobretot la persona que va asseguda darrere.

Aquests caiacs són també ideals per transportar a les nostres mascotes. El gran volum que disposen permet que la zona central sigui àmplia i còmoda per allotjar als nostres peluts.

 

Salut i Kayak!

Cap comentari

Resposta

Open chat