CAIAC DE MAR. PART 4: EL COBREBANYERES O “CUBRE”

El Cobrebanyeres o també anomenat de forma abreujada Cubre, serveix per evitar l’entrada d’aigua a l’interior del caiac. Per un extrem va subjecte al nostre tronc de manera ajustada i per l’altre extrem es col·loca al voltant de la braçola de la banyera.

COBREBANYERES

 

No tots la caiacs necessiten un Cubre. En el cas d’un caiac autobuidable mai serà necessari.

 

Tipus de Cobrebanyeres

Bàsicament estan confeccionats amb dos tipus de materials: de Neoprè o de Nylon.

Els Cubres de Nylon són més fàcils de soltar i són lleugerament més frescos i transpirables però solen formar tolls d’aigua i la força d’una onada pot fer que es deixin anar de la braçola o fins i tot s’esquincin.

 

CUBREBAÑERAS

Els Cubres de Neoprè són més flexibles, s’ajusten millor i són més elàstics. És per això que suporten millor els embats de les onades. No obstant això produeixen més calor i redueixen la llibertat de moviments.

CUBREBAÑERAS

Els Cubres mixtes combinen neoprè a la zona d’ajustament al caiac i nylon a la zona d’ajustament a la cintura. Aquests proporcionen més comoditat ja que no oprimeixen tant en la cintura com el neoprè.

CUBREBAÑERAS

Com ajustar el Cobrebanyeres al nostre cos

En primer lloc el cubre ha d’estar ben ajustat al nostre cos per evitar l’entrada de l’aigua.
Ens el posem pels peus i el pugem fins a les aixelles.

 

CUBREBAÑERAS

S’ha de col·locar per sota de l’Armilla salvavides i entre els plecs de l’anorac sec si el portem posat.

Els Cobrebanyeres de Nylon disposen d’una goma que es pot tensar i també és habitual que disposin de tirants per evitar que es baixin.

Els Cobrebanyeres de Neoprè disposen d’un tub que s’ajusta molt millor a la cintura. És important mullar-lo abans ja que si està molt ressec perd flexibilitat i és pràcticament impossible posar-se’l.

Existeixen també Cobrebanyeres de neoprè que formen una sola peça juntament amb un anorac impermeable que sol ser sec (amb punys i coll de làtex). Aquests són ideals per a evitar l’entrada de l’aigua i s’utilitzen sovint en competició.

 

CUBREBAÑERAS

Característiques de la vora exterior del Cobrebanyeres

A l’extrem inferior del Cubre trobem una gran obertura reforçada (vora exterior) que s’unirà a l’embarcació al voltant de la llengüeta de la braçola de el caiac.

El Cobrebanyeres de Neoprè

El cobrebanyeres de neoprè sol portar al voltant de l’obertura una vora reforçada amb làtex per la part inferior i superior. Fins i tot el reforç de la vora de la part superior pot ser de materials més resistents al làtex, com el kevlar.

Tan mateix, al voltant de la vora trobem una goma gruixuda i resistent per ajustar el cubre a la braçola de el caiac. La resistència que ha de tenir aquesta goma s’ha de comprovar en el moment d’adquirir el nostre cubre pel caiac al que anirà destinat. Si tirem de el tub cap amunt (amb el caiac buit) i el cobrebanyeres es desprèn amb facilitat, l’ajustament és massa fluix. Si no hi ha manera que el cubre es desprengui, fins i tot sacsejant, està massa fort.

El Cobrebanyeres de Nylon

Sol portar una goma extensible i regulable que es pot ajustar sota la braçola fins que quedi ben tibada.

 

Com ajustar el Cobrebanyeres al caiac

Per col·locar el Cobrebanyeres al caiac és important fer-ho bé per a poder treure’l en qualsevol moment.

Comencem introduint la part posterior del cubre a la braçola, per anar tensant i ajustant gradualment cap endavant fins arribar a la nansa d’alliberament. Introduïm la part davantera de la goma del cubre dins de la braçola pensant sobretot en deixar la nansa a la vista. Després acabem d’ajustar el cobrebanyeres passant les mans per tot el perímetre de la braçola.

Compte: és molt fàcil que la nansa quedi atrapada sota el cubre i no tinguem després accés a ella. Si a més a més no hem comprovat la tensió de la goma del cobrebanyeres i aquesta està molt dura, ens podem dur un bon ensurt.

En el cas del Cubre de neoprè, abans d’estirar per col·locar-ho en la braçola és també important mullar-lo per dotar-lo de flexibilitat.

En aquest vídeo de Portear es pot observar la forma correcta de col·locar el cobrebanyeres:

Com desprendre’s del Cobrebanyeres

Com podem veure, trobar la nansa per poder desprendre’ns del Cubre és imprescindible.

Alguns models de Cobrebanyeres disposen d’una cinta transversal en la part davantera. Aquest és un mecanisme de seguretat en el cas de no trobar la nansa.

També és habitual que la nansa disposi d’un ganxo de seguretat (carabiner). Serveix per si no tenim el suficient tacte per trobar la corda de la nansa.

Si tot això fallés encara tenim dues opcions més per desprendre’ns del Cubre:

1.- Si el Cubre és de Nylon és fàcil desprendre’l donant una empenta amb el genoll. En el cas que fos de neoprè aquesta maniobra és gairebé impossible ja que és molt elàstic.

2.- Podem també estrènyer la mà a sobre de la part del Cubre situat al costat de les malucs i tirar d’aquest des de la braçola. Això desprèn la goma de la braçola amb facilitat.

 

 

Salud y Kayak!

Cap comentari

Resposta

Open chat