El Pantà de La Llosa del Cavall

El Pantà de La Llosa del Cavall, Lleida

Just al cor d’aquesta verda i variada vall Prepirinenca, hi ha un pantà que no fa molts anys que existeix: el Pantà de la Llosa del Cavall, dibuixat com una immensa taca d’aigües turqueses enmig d’aquest salvatge racó de la nostra geografia.

La Llosa del Cavall

 

Història del pantà de la Llosa del Cavall

El pantà de la Llosa del Cavall es va construïr sobre el llit de la capçalera del riu Cardener (afluent del riu Llobregat). El seu perímetre és molt irregular, format per nombroses entrades i sortides.

Pantà de La llosa del CavallCom un pop, els seus braços transcorren per les petites valls secundaries on abans es trobaven els llits inferiors dels seus rierols i afluents. El riu Cardener recull les seves aigües i les porta riu avall fins arribar a un estret congost excavat fa 25 milions d’anys, al Oligocè. A aquest congost li vam posar el nom de La Llosa del Cavall o també anomenat Losa del Cavall.

Aquestes plaques de conglomerats que estrenyen el pas de les aigües del riu Cardener a manera de congost són les que permeten, per tant, crear el 1997 una presa arquejada de 122 metres d’altura. Aquesta presa serà la més profunda que existeix en tota la conca del riu Llobregat. Des de dalt podreu contemplar unes vistes espectaculars.

 

A causa de l’orografia de la zona, en la seva profunda conca tan sols hi havia una masia, la de Cal Vallonga. Aquesta va ser l’única casa habitada que va quedar sota les seves aigües. Es trobaven també altres dues construccions, els ponts de Vall-llonga i el de les Cases de Posada. El Pont de Vallonga (segles XII-XIII), és d’estil romànic. Degut al seu valor històric es va desmuntar peça a peça i es va traslladar a les afores del poble de Sant Llorenç, en direcció a la Coma. L’altre pont, el de Les Cases de Posada, va quedar inundat.

 

La “Losa del Cavall”: una via de comunicació oblidada en el temps

Fins a la seva construcció aquest era un lloc pràcticament inaccessible. Tan sols un estret camí permetia l’accés amb “matxos”, o caminant, als marxants i a la gent que havia d’accedir cap al nord de la comarca.

PANTÀ LA LLOSA DEL CAVALL

Es podia reposar i agafar forces una mica més enllà del pas de la Llosa del Cavall: a Les Cases de Posada. Aquest lloc existeix encara avui dia. Allà es poden observar encara les argolles que s’usaven per lligar els animals de càrrega.

El pas dels anys va evolucionar el transport i per tant el pas de la Llosa del Cavall va quedar en desús.

Aquest aïllament ha permès que avui dia puguem observar la naturalesa d’aquest entorn en el seu estat més pur.

La gestió de les seves aigües la realitza l’Agència Catalana de l’Aigua (A.C.A.). L’embassament de la Llosa del Cavall té una capacitat màxima de 79,4 hm3. La seva presa no té comportes i per tant l’aigua sobresurt per sobre quan aquest s’omple. S’ha construït l’estructura per a la seva explotació hidroelèctrica, però actualment no s’aprofita.

 

El paisatge captivador de la Llosa del Cavall

La major part de la zona que envolta l’embassament està integrada en un Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). Aquest s’anomenna PEIN Serres de Busa – Els Bastets – Lord

La vall que conté tot aquest magnífic conjunt natural és l’anomenada Vall de Lord, situada a la comarca del Solsonès.

Els tres municipis que la conformen són: Sant Llorenç de Morunys, Guixers i la Coma i La Pedra, tot i que el pantà de la Llosa del Cavall també forma part d’un municipi més: el de Navès.

PANTANO LA LLOSA DEL CAVALL

Els elements que formen part de la bellesa paisatgística que ens ofereix l’embassament de la Llosa del Cavall són molt diversos:

– Els Cingles de Vilamala, amb un fascinant entorn de conglomerats.

– La Serra de Busa, on s’ubica una impressionant presó natural.

– La Serra de Port del Comte, un atractiu turístic tant per les seves pistes d’esquí com per les seves rutes de senderisme.

– La Serra dels Bastets, amb les seves llengües de roca verticals que semblen acaronar el cel.

– La Mola de Lord, amb el seu imponent santuari.

Aquest és un espai únic pels seus paisatges tant si ho gaudim a peu, amb vehicle o sobre les seves aigües turqueses sobre un caiac, una taula de Paddle Surf o nedant.

 

Què fer al pantà de la Llosa del Cavall

Al pantà de la Llosa del Cavall trobareu un entorn amb una naturalesa exuberant.

Embalse de La Llosa del Cavall

Les seves aigües turqueses conviden a endinsar-se en elles. El pantà ofereix molta seguretat, sense corrents i amb les ribes sempre properes. Una làmina d’aigua transparent on es permet el bany, la pesca i les activitats aquàtiques.

No es permet la navegació a motor (de combustió), i els esports de vela tenen dificultats per navegar ja que l’orografia no permet un vent constant. En canvi, sí que està permès saltar des de la presa cap al buit; una empresa ens ofereix aquest esport extrem, el “Bungee“, on ens hem de llençar lligats de cap per avall en una caiguda de 100 metres.

Hi ha pocs camins que permeten fer excursions al voltant del pantà de la Llosa del Cavall. En canvi, aquest lloc ens permet fer un tipus d’excursions molt diferents ja que, a diferència de les altres, ja no anirem a peu, sinó que haurem d’accedir a tots aquests racons en caiac o sobre una taula de Paddle Surf.

Per fer aquestes excursions amb vistes panoràmiques tan espectaculars, tindrem com a punt de partida les proximitats de l’encreuament de les carreteres C-642 i LV – 4241, al costat de la casa rural Vilasaló, on es troba la Base de l’Escola de Piragüisme Kayak k.1

 

Organitzar activitats en empreses especialitzades

Excursiones en kayak con guíaKayak k.1 ofereix les seves activitats durant tot l’any i disposa d’un servei de guies professionals especialitzats en conducció d’activitats aquàtiques, tant per a particulars com per a grups.

A la Base de Kayak K.1 podeu disposar d’un Lloguer de Caiac individual, d’un Lloguer de Caiac doble o també d’un Lloguer de Taules de Paddle Surf. Són aptes per a totes les edats i tots els nivells tècnics.

No és necessària experiència en piragüisme ni en Paddle surf per gaudir d’aquesta activitat amb la família o amb els amics. Els seus Tècnics Esportius et faciliten l’equipament i us donen una senzilla introducció de les nocions bàsiques per gaudir al màxim d’una experiència agradable, divertida i segura. Tan mateix, t’informen sobre els itineraris més atractius de la zona.

 

Activitats exclusives

Chalecos salvavidas para tu perro

A més, si viatgeu amb les vostres mascotes, a La Llosa del Cavall teniu l’oportunitat de practicar piragüisme al costat d’elles. El “Cani – Kayak” t’ofereix la possibilitat de navegar acompanyat del teu pelut i amb l’opció de llogar armilles salvavides canines, especialment dissenyades per a ells. Tota una aventura que reforçarà el vincle amb el teu pelut!

 

 

Kayak con niños pequeños

En Kayak k.1 també som especialistes en Turisme Familiar. Aquí pots gaudir de l’experiència de Lloguer de Kayak Familiar, una alternativa on els més petits aniran amb nosaltres en caiacs de fins a quatre places. Una experiència inoblidable que podem combinar amb parades i banys a les sempre refrescants – i no excessivament fredes – aigües del pantà.

 

 

En canvi, si t’agrada sentir la màgia sota els teus peus, gaudeix de l’experiència única de practicar Paddle Surf (SUP) a La Llosa del Cavall. Probablement és la millor zona per iniciar-se en aquesta modalitat esportiva per les seves aigües tranquil·les, sense onatge, i la companyia dels seus paisatges. En Kayak K.1 disposareu de Taules de Paddle Surf d’alta gamma “Riptide”. Una Taules molt estables que us faran sentir el plaer de lliscar àgilment sobre les aigües de la Llosa del Cavall.

En la nostra web podeu consultar la nostra pàgina on expliquem tots els secrets i els beneficis de la modalitat esportiva de Paddle Surf.

 

També us proposem dues excursions per la Llosa del Cavall que podeu fer pel vostre compte, tant en caiac com en Paddle Surf (SUP): La Ruta del Cingles de Vilamala i La ruta del Guix. Teniu més informació a la pàgina d’Excursions Guiades de la nostra web.

 

 

Què fer a la Vall de Lord

La Vall de Lord a més ens ofereix múltiples activitats per poder gaudir al costat de la nostra família i dels nostres amics.

En aquesta Vall sobretot destaca l’entorn muntanyós, envoltat de frondosos boscos de pins, roures i plantes aromàtiques. Igualment podrem gaudir de la visita a petits pobles rurals, ermites romàniques, masies i fonts que brollen de les roques calcàries que dominen la zona.

Tot això li confereix a aquesta vall una bellesa molt especial.

 

Llocs emblemàtics

Als voltants del pantà de La Llosa del Cavall podem visitar dos altiplans emblemàtics que dominen la zona:

En primer lloc la Serra de Busa, que sembla inaccessible per les seves agrestes parets de forma montserratina. Aquesta forma un altiplà, anomenat “el pla de Busa” on destaca l’única masia habitada, la Casa Rial, i l’església parroquial de Sant Cristòfol. El seu caràcter inexpugnable va fer que s’utilitzés com a campament militar a la guerra contra els francesos, amb un miler de casetes de fusta per a l’allotjament dels seus soldats.

A l’extrem Nord-oest de l’altiplà, aquests conglomerats estan fracturats. Allà es va instal·lar una presó natural on només es podia accedir a través d’un estret pont de fusta. Aquest es treia un cop el presoner era a dins. Les condicions en què aquests es trobaven eren terribles, passant fred, fam i malalties. Com a conseqüència d’això molts decidien tirar-se al buit …

 

PANTANO LA LLOSA DEL CAVALL

Un altre dels enclavaments fascinants que coronen el pantà de la Llosa del Cavall és el Santuari de Lord. Situat sobre un altiplà, a 1.180 metres d’altitud, està envoltat de inaccessibles parets de conglomerat on només es troba un pas per accedir-hi. A través d’aquest camí es fa anualment una processó per santificar la Mare de Déu de Lord, imatge que un pastor va descobrir en una cova subterrània.

La visita a l’imponent Santuari de Lord és obligatòria. L’ample camí que condueix a aquest lloc, tot i que te un pendent constant, està empedrat i és de fàcil accés. Arribar al cim no representa més de mitja hora d’excursió.

 

Visita els pobles amb encant

A prop de la Llosa del Cavall podem visitar també els tres municipis que formen la Vall de Lord: Sant Llorenç de Morunys, La Coma i la Pedra i Guixers.

A Sant Llorenç de Morunys és obligatori visitar l’església parroquial del segle XI. Aquesta allotja el Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord. Tan mateix, és encantador passejar pel casc antic de Sant Llorenç de Morunys. La població encara conserva els cinc portals que accedien a la vila emmurallada. També, als voltants del poble, podeu visitar moltes petites ermites romàniques, com la de Santa Creu d’Ollers (segle XI) o la de Sant Lleïr.

Al municipi de La Coma i La Pedra trobareu dos bonics pobles. La Coma, on podem visitar les fonts del naixement del riu Cardener. A la primavera, amb el desglaç, veurem sorgir de les roques la seva aigua freda i cristal·lina. L’altre poble és La Pedra, on podem visitar l’església de Sant Serni i les restes del castell. A les afores d’aquest poble trobarem “La Puda”, una font d’aigües sulfuroses que està condicionada per a tractaments medicinals.

En el terme municipal de Guixers gaudirem d’un entorn rural amb masies escampades per tot el territori. Trobarem boscos amb roures centenaris i prats verds regats per les aigües del riu Aigua de Valls. Aquest és un dels principals afluents del riu Cardener i aboca les seves aigües al pantà de la Llosa del Cavall.

 

On dormir a La Llosa del Cavall

A la Vall de Lord trobareu allotjaments de tot tipus, amb un ambient rural i en els quals tindreu un tracte familiar i proper.

 

Hotel L’Avet. Urb. Port del Comte. La Coma i La Pedra

Tel. 973299395 .http://www.hotelavet.com

 

Turisme rural Cal Calot. Camí de Sant Lleïr de Casabella. La Coma i La Pedra

Tel. 696 938 602. http://www.casacalcalot.cat

 

Apartaments Casa Dionís. C. Verge de Lord, 4. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492340. http://www.hostalpiteus.com

 

Hotel Cal Joan del Batlle H*. Ctra. Tuixén C-462, km 34. La Coma i La Pedra

http://www.caljoandelbatlle.cat

 

Turisme rural Cal Marti – Roc Foradat. MV – 4 espigues. Camí del Santuari de Lord, s/n. Guixers

Tel. 630976850. http://www.calmarti.cat

 

Apartaments Cal Minguell. C/ Major, 6. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 689 89 03 62

 

Turisme rural Cal Mosqueta. Finca Cal Mosqueta. Guixers

Tel. 973299235. http://www.calmosqueta.es

 

Apartaments Ca la Pagesa. C. Mercè, 3. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 615237310. http://www.calapagesa.cat

 

Apartaments Cal Pasqual. Camí Santuari de Lord, s/n. Guixers

Tel. 630976850. http://www.calmarti.cat

 

Turisme rural Cal Pastor I i II. Cal Pastor – Montnou. Odèn

Tel. 616819253. http://www.casaruralcalpastor.com

 

Apartaments Cal Saragossa. Guixers

Tel. 629322050. http://www.calsaragossa.cat

 

Hostal Casa Joan. Ctra. de la Coma, 12. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492055. http://www.hostalcasajoan.com

 

Turisme rural Casa Vilasaló I i II. Ctra. Llosa del Cavall, s/n. Guixers

Tel. 638354018. http://www.casavilasalo.info

 

Apartaments Emprius. Carrer dels Emprius. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 626 75 37 95. http://www.apartamentsemprius.cat

 

Hotel Fonts del Cardener H*. Ctra. Tuixén, s/n. La Coma i La Pedra

Tel. 973492377. http://www.hotelfontsdelcardener.com

 

Apartaments Fusteria. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Pensió La Catalana. Pl. Dr. Ferran, 1. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 666 203 232

 

Apartaments La Pallera. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Alberg La Torre del Baró. Carretera de la Coma, km 1,5. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492636. http://www.torredelbaro.com

 

Turisme rural L’Era d’en Bella I i II, El Rebost. 2 espigas. Cal Felipó. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 628873149. http://www.leradenbella.com

 

Alberg Les Cases Altes de Posada. Les Cases Altes de Posada. Navès

Tel. 973115029. http://www.lescasesaltesdeposada.com

 

Apartaments Les Eres. Ctra. de la Coma, 1. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 630976850. http://www.calmarti.cat/leseres.php

 

Apartaments L’Estudiet. Ctra. de Berga, 3. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 620316048. http://www.apartamentsestudiet.com

 

Apartaments Masover. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Alberg Mirador del Port del Comte. Carretera de l’estació d’esquí Port del Comte, s/n. La Coma i La Pedra

Tel. 973484038. http://www.albergmirador.com

 

Càmping Morunys 2ª. Carretera de la Coma, km 1,5. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492213. http://www.campingmorunys.com

 

Hotel Piteus H*. Ctra. de Berga, 11. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492340. http://www.hostalpiteus.com

 

Apartaments Piteus Centre. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492340. http://www.hostalpiteus.com

 

Apartaments Porxo Cal Pasqual. Camí Santuari de Lord, s/n. Guixers

Tel. 630976850. http://www.calmarti.cat

 

Apartaments Posada de Lord. Avda. Mare de Déu del Àngels, s/n. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 608277611. http://www.posadadelord.com

 

Turisme rural Pubilló I i II. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Apartaments Puigarnau I i II. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Apartaments Puit. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Refugi Bages. Port del Comte, Prat Donadó. Port del Comte

Tel. 973059066. http://www.refugibages.cat

 

Turisme rural Savina I i II. Ctra. de Coll de Jou a Cambrils, km 39. Odèn

Tel. 973483809. http://www.canaldaagroturisme.com

 

Casa de Colònies Aiguaviva. Camí del Pont de Valls, s/n. Guixers

http://aiguaviva.eec.cat/

 

Apartaments Cal Nassari. Carrer de la Pau, 12. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 636357577. http://www.calnassari.com/

 

Turisme rural Cal Tarrés i l’Eixida. C. de l’Església, 18. La Coma i La Pedra

Tel. 661654678. http://www.caltarres.com

 

Turisme rural Cal Taulé. Cal Taulé, s/n. Guixers

Tel. 636516700. http://www.masoveriacaltaule.com

 

Apartaments Cal Viudo. Les Valls de La Pedra. La Coma i La Pedra

Tel. 656 84 52 18. http://www.calviudo.es/

 

Hotel El Monegal HA**. El Monegal. Guixers

Tel. 973492369. http://www.monegal.com

 

Turisme rural El Porxo de la Creu. Casa la Creu, s/n. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492226. http://www.elporxodelacreu.com

 

Apartaments El Xalet del Comte. C. Cap del Roc, 23 – Urb. Port del Comte. La Coma i La Pedra

Tel. 661718093. http://www.xaletdelcomte.com

 

Turisme rural Masia Guixerons. Masia Guixerons, s/n. Guixers

Tel. 608191255. http://www.masiaguixerons.com

 

Apartaments Residencial Baobab. C. La Pau, 6. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 637715142

 

Refugi de l’Arp. Estación de Esquí Tuixent-La Vansa. La Vansa

Tel. 665 329 193. http://www.refugidelarp.cat

 

Hotel Serhs Ski Port del Comte H**. Urb. Port del Comte. La Coma i La Pedra

Tel. 973492333. http://www.hotelserhsskiportdelcomte.com

 

On menjar a La Llosa del Cavall

La Vall de Lord us ofereix productes autòctons que podeu degustar en els restaurants de la zona: bolets, pomes ecològiques, embotits, mató de llet de cabra, formatges curats, patates d’Odèn, caça, pa artesanal, …

Un autèntic festí gastronòmic pel paladar!

 

Hotel Restaurant l’Avet. C. l’Avet, 13-15. Port del Comte

Tel. 973 29 93 95. http://www.hotelavet.com

 

Hotel restaurant Cal Joan del Batlle. Ctra. de Tuixén C-462, km 34. La Coma i La Pedra

Tel. 608 130 184. http://www.caljoandelbatlle.cat

 

Restaurant Cal Tecu. C. Major, 23. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 22 95. http://www.caltecu.com

 

Cap del Pla. Carretera Solsona – Lladurs km. 13. Lladurs

Tel. 973 49 90 54

 

Restaurant Casa Joan. Ctra. de la Coma, 12. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 20 55. http://www.hostalcasajoan.com

 

Restaurant bar Casa Vilasaló. Ctra. Llosa del Cavall, s/n. Guixers

Tel. 638 354 018. http://www.casavilasalo.info

 

Bar Restaurant El Cau Pizzes. C. Sant Nicolau, 22. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 25 63. http://www.facebook.com/elcaupizzeria

 

Bar Restaurant El Jardí. Ctra. de Berga , 6. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973492460. http://www.facebook.com/baresstauranteljardi

 

Restaurant Golf&Natura. Pujada Camp de Golf, 9 – Urb. Port del Comte. Port del Comte

Tel. 678 188 137. http://www.hotelgolfnatura.com

 

Restaurant La Brasa. Ctra. de Solsona, 1. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 23 29

 

Hotel restaurant Fonts del Cardener. Ctra. de Tuixén, s/n. La Coma i La Pedra

Tel. 973 49 23 77. http://www.hotelfontsdelcardener.com

 

Refugi Bages. Estació d’Esquí del Port del Comte. Port del Comte

Tel. 973 059 066. http://www.refugibages.cat

 

Bon dia. Ctra. de Berga, Km. 32. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 687 447 309

 

Cafeteria La Vall. C. de Sant Francesc, s/n . Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 10 97 74

 

Càmping Morunys. Ctra. de La Coma, km 1,5. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 637 920 978

 

Restaurant Can Peretà. C. Santa Isabel, 16. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 24 38. http://www.canpereta.com

 

Fonda restaurant Casa Nin. Ctra. de Tuixén, s/n. La Coma i La Pedra

Tel. 973 49 23 54

 

Coll de Port. Ctra. de la Coma, s/n. Tuixent

Tel. 973 05 80 53. http://www.refugicolldeport.com

 

Bar Restaurant El Celler. Pl. Major, 2. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 618 618 471. http://www.facebook.com/stllbarelceller

 

El Kau Port del Comte. C. a Pistes, 71 . Port del Comte

Tel. 973 29 59 72. http://www.facebook.com/barelkauportdelcomte

 

Restaurant Monegal. El Monegal. Guixers

Tel. 973 49 23 69. http://www.monegal.com

 

Restaurant bar El Sucre i l’Estivella. Estació Esquí Port del Comte – Zona Sucre. Port del Comte

Tel. 973 091 010. http://www.barsportdelcomte.com

 

Estivella. Estació Esquí Port del Comte – Zona Estivella

Tel. 973 091 011. http://www.barsportdelcomte.com

 

Restaurant Ilons. Pl. Dr. Ferran, 1. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 23 10. http://www.facebook.com/ilonsrestaurant

 

L’Esquirol. Carrer Santa Isabel, 12. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 697 83 12 74

 

Restaurant bar La Granja. Galeries d’Estació Esquí Port del Comte. Port del Comte

Tel. 602 212 200. http://www.facebook.com/lagranjaportdelcomte

 

Bar Restaurant Llohis. Ctra. de Berga, 1. Sant Llorenç de Morunys

Tel. 973 49 25 34. http://www.facebook.com/Bar-restaurant-Llohis-1521288198110918

 

Masia Cavall. Carretera C-462, Km 11,4. Navès

Tel. 973 29 58 21

 

Hotel Serhs Ski Port del Comte. Urb. Port del Comte. Port del Comte

Tel. 973 49 23 33. http://www.hotelserhsskiportdelcomte.com

 

Salut i Kayak!

Cap comentari

Resposta

Open chat