EL CAIAC DE MAR. PART 5: EQUIP NECESSARI

L’equip necessari per practicar Caiac de Mar està en funció del tipus de sortida que tinguem previst realitzar, la zona de navegació i els elements meteorològics que ens trobarem depenent de l’època de l’any en la que vulguem navegar.

Una sortida d’una o dues hores navegant per la vora de la platja de Benidorm o al pantà de La llosa del Cavall no ens exigirà tenir a la nostra disposició el mateix material que necessitaríem per a una travessa d’un o més dies pels freds i solitaris fiords de Noruega.

Encara i així mai hem d’infravalorar els perills que ens podem trobar. Portar sempre amb nosaltres els elements imprescindibles per practicar Caiac de Mar ens pot solucionar una situació que no teníem prevista en el moment més insospitat.

El meu mirall de senyals encara no l’he estrenat després de 20 anys de navegació i les bengales m’han caducat diverses vegades, en canvi el ganivet, el xiulet i l’emissora de ràdio VHF m’han solucionat diverses situacions que no sé com haguessin acabat si no hagués previst portar aquest equip.

Hi ha elements de l’equip necessari per practicar Caiac de Mar dels quals pensem poder prescindir, sobretot si la sortida és curta o si ens sentim molt segurs amb el nostre nivell tècnic. No obstant això en la meva trajectòria com a  caiaquista he vist sucumbir experts piragüistes sota els elements de la natura. Hi ha objectes que són totalment imprescindibles. Així doncs, hem de portar sempre amb nosaltres l’equip necessari en funció del tipus de sortida que tinguem prevista realitzar al mar.

 

El Casc

Aquest element de seguretat és imprescindible en el Caiac d’Aigües Braves i el Caiac Surf. No obstant això, en Caiac de Mar és molt poc freqüent veure algun caiaquista amb el casc posat.

EQUIP NECESSARI

 

De totes maneres portar casc en Caiac de Mar no és cap tonteria si naveguem per una zona de trencants, llocs amb roques o per coves marines.

Fins i tot en zones de trencants amb sorra podem trobar objectes amb els quals el nostre cap pot topar si bolquem: la nostra mateixa pala, el nostre caiac, altres palistes i surfistes

A més a més, si hi lliguem la pinça pel nas podrem practicar esquimotatges quan estiguem aburrits.

Sempre és millor portar-lo i no necessitar-lo que necessitar-lo i no portar-lo.

 

Accessoris del caiac

En el nostre caiac hauríem de disposar de l’equip necessari per respondre a qualsevol emergència que necessiti la nostra embarcació.

 

Els globus per compartiments estancs

Tot i que els compartiments del nostre caiac han de garantir la seva estanquitat, és aconsellable omplir amb globus d’aire el seu interior com a ajuda a la flotabilitat.

EQUIPO NECESARIO

Els podem utilitzar també per omplir els espais lliures que hi ha al voltant de l’equip i aconseguir així que no vagi desplaçant-se per l’interior del compartiment.

És un element de seguretat tant per a nosaltres com per als nostres possibles rescatadors en cas de bolcar i sortir nedant.

 

Extractors d’aigua com a equip necessari

De l’equip necessari per a la pràctica del Caiac de Mar també és imprescindible disposar d’algun sistema de buidatge.

EQUIPO NECESARIO

Per treure l’aigua de l’interior d’un caiac quan la banyera està plena d’aigua, el sistema més eficaç és a través d’una bomba de buidatge. Tanmateix, aquest sistema no ens evitarà emprar molt de temps i energia.

EQUIPO NECESARIO

Hi ha diversos tipus de bombes de buidatge:

Les portàtils: per tenir-les a hem de situar-les lligades a la coberta del caiac, darrere del seient o sota la coberta lligades amb un velcro o una corda elàstica. Porten una escuma per assegurar la seva flotabilitat.

Per bombejar l’aigua, amb un fort onatge al mar, és millor fer-ho amb el Cubre posat, introduint la bomba de buidatge per un lateral entre el Cubre i la braçola del caiac o pel túnel del Cubre. D’aquesta manera no se’ns inundarà el caiac constantment.

Com inconvenient és que hem de tenir les dues mans ocupades. En cas de fort onatge no podem atendre a l’estabilitat del caiac.

 

Els caiacs d’alta gamma solen incorporar la bomba de buidatge en la pròpia embarcació. Aquestes poden accionar-se amb una mà, amb el peu o també poden ser elèctriques.

EQUIP CAIAC

 

D’altra banda no podem prescindir de portar una esponja per acabar d’extreure els petits tolls d’aigua que tenim dins de la banyera.

 

Cinta adhesiva reflectant i llums

Són molt útils per a navegar en la foscor.

 

Bosses estanques

Mantenen el nostre equip sec. Hi ha diferents mides per poder distribuir el material en funció del seu ús i de la capacitat del compartiment estanc del nostre caiac.

EQUIPO NECESARIO

Existeixen també bosses estanques de coberta per tenir l’equip necessari a mà.

EQUIPO NECESARIO

Són molt útils també com a sistema de flotabilitat en cas de poca estanquitat dels nostres compartiments estancs.

És aconsellable que siguin de PVC.

 

Sistemes d’hidratació

Hem de tenir sempre a mà el nostre sistema d’hidratació. Un sistema amb tub en la nostra armilla salvavides és ideal.

EQUIPO NECESARIO

Farmaciola de primers auxilis i kit de reparacions

En funció del tipus de travessa que fem aquests són elements de l’equip necessari per a solucionar alguns problemes sobre la marxa.

EQUIPO NECESARIO

Instruments de navegació

En funció de la travessa haurem de disposar de brúixola, mapa, taula de marees, rellotge, traçador de rumbs i GPS.

EQUIPO NECESARIO

Dispositius de senyalització

L’equip necessari per a senyalitzar la nostra posició ens permetrà comunicar-nos en un medi on les distàncies són molt grans. Tan mateix és aconsellable conèixer sistemes de comunicació com els senyals amb la pala.

 

Senyals amb la pala

Conèixer-los permetrà comunicar-nos amb els nostres companys.

EQUIP NECESSARI

 

Mirall de senyals

Disposen d’un forat central des del qual observem l’objectiu que rebrà el reflex de el sol.

EQUIPO NECESARIO

Emissores de ràdio VHF i telèfons mòbils

Les ràdios VHF (freqüència molt alta) permeten comunicar-nos amb altres embarcacions a diverses milles de distància. El canal 16 és el d’emergència. Les emissores VHF també capten el servei meteorològic.

EQUIPO NECESARIO

Els telèfons mòbils tan sols ens seran útils a prop de zones poblades.

 

Bengales

Un joc de tres bengales compleix amb la normativa. Tot i així i hem de portar alguna més de recanvi. Imprescindible anar observant la seva data de caducitat.

EQUIPO NECESARIO

El xiulet

Important incloure’l com a equip necessari.

Quan trobem boira o en la foscor, un xiulet llarg indica necessitat de socors. Dos xiulets curts cada dos minuts indiquen la teva posició.

EQUIPO NECESARIO

Altres dispositius de senyalització

Ho són els senyals de fum, els paquets de tint, les banderes, la radiobalisa de SOS o els llums estroboscòpics de SOS. L’objectiu és atraure l’atenció dels nostres futurs rescatadors.

 

Cordes de rescat

Tant les cordes de rescat de bossa com les cordes de seguretat de cinturó són elements de seguretat imprescindibles pel nostre equip necessari.

Les cordes han de surar i tenir colors cridaners per poder ser visibles amb facilitat. Van correctament introduïdes en una bossa de manera que ha de ser fàcil extreure-les sense que aquestes s’enredin.

Les cordes de rescat en bossa es llancen a la persona a rescatar per l’extrem de la bossa. Mentre la bossa va per l’aire va sortint la corda que porta al seu interior. És per això que a l’interior de la borsa han de disposar d’un sistema de flotabilitat. Si hem de remolcar algun caiac s’han de lligar al nostre arnès de seguretat a través del mosquetó caçarems de la nostra armilla salvavides. Això permet poder alliberar la corda en cas d’emergència. Solen tenir una longitud de 25, 20, 18 o 15 metres.

EQUIPO NECESARIO

Les cordes de seguretat de cinturó solen disposar d’una boia a l’extrem perquè no s’enfonsi la corda. Tan mateix han de disposar d’una goma elàstica en un extrem per evitar les estrebades. Per poder-les alliberar en cas d’emergència és aconsellable que el cinturó disposi d’un arnès de seguretat. Solen tenir una longitud de 10 metres tot i que també n’hi ha de més curtes (3 metres). Son les utilitzades habitualment en Caiac de Mar.

EQUIPO NECESARIO

Solen utilitzar-se per remolcar i auxiliar a un company o a un caiac.

Amb les cordes de rescat de bossa hem de practicar assíduament tant el llançament de la borsa com el sistema de recollida de la corda.

EQUIPO NECESARIO

El ganivet

Un element de seguretat imprescindible per a qualsevol caiaquista.

EQUIPO NECESARIO

Ha de permetre tallar corda i teixits. És per això que la seva fulla ha de ser dentada.

Tan mateix la seva punta ha de ser arrodonida o quadrada per no punxar qualsevol element inflable o, en cas d’emergència i haver de tallar la tira de l’espatlla d’una armilla salvavides, no lesionar a la persona.

L’hem de portar sempre a mà, lligat amb un cordill a la nostra armilla salvavides i dins d’una butxaca.

Ha de ser inoxidable i, si pot ser, flotant. La longitud de la seva fulla no cal que superi els 10 cm.

 

 

Algunes de les imatges de l’equip necessari s’han obtingut de Palm, una de les marques especialitzades en accessoris per a caiac.

Salut i Caiac!

 

Cap comentari

Resposta

🛍 什么值得买 | 科学消费 认真生活