Eslàlom Aigües Braves

En la meva trajectòria com piragüista res m’ha apassionat més de les Aigües Braves que la modalitat Eslàlom.

I encara que per arribar a un nivell tècnic òptim es requereix molt esforç i sacrifici, ja que és una disciplina olímpica, conèixer la seva tècnica ens proporcionarà com a resultat una navegació suau i controlada sobre qualsevol riu que vulguem abordar.

No és senzill formar-se en la tècnica Eslàlom. En primer lloc hauríem formar part d’un Club o un Centre d’Aigües braves. El problema és que d’aquests no hi ha molts al nostre territori.

 

Vaig tenir la sort de treballar durant set anys en el Parc Olimpic del Segre, una instal·lació a La Seu d’Urgell que va acollir la modalitat Eslàlom d’Aigües Braves a les olimpíades de 1992.

En aquest es troba el Club Cadí Canoë-Kayak, un club de competició que entrena als millors medallistes del nostre país.

Parc del Parc del Segre

I encara que no em va atreure massa la vessant competitiva d’aquesta modalitat, si em va apassionar la seva tècnica. Aquesta em va permetre navegar i gaudir dels rius així com dels paisatges que m’oferien el seu entorn.

 

L’Eslàlom: una disciplina Olímpica

Aguas bravas Slalom

Tot i que l’ Eslàlom neix a Suïssa l’any 1932, aquest esport apareix com a modalitat olímpica per primera vegada l’any 1972 a Munic.

El seu objectiu és recórrer, en el menor temps possible i sense penalitzacions, un circuit d’aigües braves mitjançant portes de pas obligat i correlatiu.

Superar aquestes portes es pot fer en sentit descendent (portes verdes i blanques) o ascendent (portes vermelles i blanques). Sobretot penalitza qualsevol contacte amb elles.

 

Slalom kayak

La complexitat del recorregut pot variar en funció d’on se situïn les portes. Això és degut al fet que aquestes també són mòbils en sentit transversal.

És impressionant observar els millors piragüistes d’ eslàlom superar les portes. Les piragües semblen una prolongació del seu cos que com un estilet tallen l’aire.

 

 

Tipus d’embarcacions d’ Eslàlom

Hi ha tres tipus d’embarcacions per a aquesta modalitat esportiva. Com és millor una imatge que mil paraules, aquí us les exposo:

Eslálom

El caiac individual o també anomenat K-1

 

Canoa slalom

La Canoa individual o C-1

 

Canoa doble eslàlom

La Canoa doble o C-2

 

La punta i la cua d’aquestes embarcacions tenen forma punxeguda i lleugerament elevada. La part posterior de casc és plana per la part superior per facilitar el viratge.

Podreu identificar la diferència entre Caiac i Canoa en un post anterior nostre i un extens reportatge sobre el reglament d’aquestes competicions en Wikipedia i RFEP.

 

Salut i kayak!!

Cap comentari

Resposta

Open chat