HIDROSPEED: què és y com es practica

L’ Hidrospeed t’oferirà sensacions incomparables. De totes les modalitats de descens en aigües braves l’ Hidrospeed és la que més et submergeix en els seus ràpids.

L’ Hidrospeed neix als Estats Units a mitjans dels 70 tot i que ràpidament s’estén a França i d’aquí als Pirineus.

Com ja hem comentat en anteriors Posts, navegar per un riu d’aigües braves requereix coneixements i experiència. Per tant, no podràs fer Hidrospeed pel teu compte si no tens aquests coneixements.

Tot i així no et quedaràs sense provar-ho ja que hi ha múltiples empreses que ofereixen aquesta activitat. En aquestes empreses vas amb un Guia titulat al davant, un altre darrere i aquests solen anar en caiac. Els Guies t’ofereixen unes nocions bàsiques, van vetllant per la teva seguretat i et van indicant amb anticipació les línies que has de seguir.

 

EN QUÈ CONSISTEIX L’ HIDROSPEED

L’ Hidrospeed consisteix en navegar per un riu d’aigües braves sobre un Hidro o taula flotant hidrodinàmica. A l’Hidro anem a sobre recolzats amb el pit i els colzes, estirats i agafats a unes nanses amb les dues mans. Com a mètode de propulsió fem servir unes aletes als peus semblants a les de submarinisme.

Necessitem un riu amb un bon cabal i una bona pendent perquè la mateixa corrent sigui la que ens vagi transportant.

Encara i així serem nosaltres els que conduïm i ens traslladem allà on volem.

 

CONDUCCIÓ EN HIDROSPEED

Tot i que la visió del riu estigui més limitada a la d’anar en caiac o en ràfting pel fet de que estem a nivell de l’aigua, una bona lectura de riu és suficient per anticipar les nostres maniobres.

HIDROSPEED

En Hidrospeed fem el descens utilitzant la propulsió que ens dóna la llengua principal de la corrent. És per això que no seria necessari aletejar si volguéssim estalviar forces.

Però també fem servir totes les múltiples corrents que es troben en un riu d’aigües braves, els seus rulos, matalassos, onades, …

En Hidrospeed podem parar a les contracorrents, anticipant i aproximant-nos gràcies a la propulsió de les aletes, així com també remuntar el riu. Podem fer surf, jugar amb els rulos i les onades, travessar transversalment tot el seu llit, …

Dominar l’Hidro no requereix molt aprenentatge. Ràpidament s’adquireix sensibilitat amb la taula inclinant-la o desplaçant-la cap endavant o enrere. Els malucs han d’estar fora de l’Hidro per facilitar les maniobres. Hem d’evitar portar una posició tensa ja que l’Hidro és molt més manejable si porto una posició relaxada.

 

Per girar inclinem la cintura en el sentit de el gir, dirigim l’Hidro en el sentit que volem i aletejem. Per esquimotejar (tornar a la posició inicial en el cas de bolcada) amb unes quantes pràctiques ho aconseguirem.

HIDROSPEED

 

SEGURETAT EN HIDROSPEED

Evidentment per practicar Hidrospeed abans de res és imprescindible saber nedar. Encara que ja disposem d’una  Armilla Salvavides, saber nedar ens donarà seguretat.

El material que hem de portar és l’altre component necessari per a la nostra seguretat:

 

ELS ELEMENTS DE NAVEGACIÓ

L’Hidro: pot ser de plàstic (polietilè) molt resistent o d’escuma de poliuretà. Ha de ser resistent als possibles impactes contra objectes. Imatge WIKIPEDIA:

HIDROSPEED

En primer lloc els de plàstic dur són els més hidronimámics i faciliten així una navegació molt àgil. En canvi els d’escuma són menys àgils però esmorteeixen els cops que ens puguem donar contra ells. Per aquesta raó els Hidros d’escuma són els que trobarem habitualment en les empreses d’activitats.

Les Aletes: són el nostre mitjà de propulsió. Sense elles aniríem a la deriva. Solen ser més curtes que les de submarinisme i les tanques solen estar més reforçades ja que no és improbable que sovint colpegin amb algun objecte.

 

ALTRES ELEMENTS DE SEGURETAT

També hem de portar una Armilla Salvavides ben regulada perquè no ens pugi per sobre del cap.

Així mateix és obligatori l’ús de Casc. Aquest ha de ser homologat per Aigües Braves i amb protecció per a les orelles. Existeixen també cascs amb protecció frontal, a manera de cascs de Rugbi, ja que no és gens estrany colpejar-nos frontalment amb l’Hidro si aquest xoca amb algun obstacle.

El Neoprè és un altre dels elements de seguretat imprescindibles. No tan sols ens ha de protegir tèrmicament i per això han de ser de 5 a 7 mm, sinó que també ens han de protegir dels cops que ens puguem donar contra els objectes que estiguin sota l’aigua i no veiem. És per això que els Neoprens han de dur proteccions en genolls i canyelles. Si fem Hidrospeed a través d’una empresa us podeu fixar en les raspadures de les genolleres i canyelleres del Neoprè. Han salvat genolls i cames de molts clients!

Finalment els Escarpins i els Guants de Neoprè ens aïllen tèrmicament en els rius d’Aigües Braves.

 

L’ Hidrospeed és un esport d’aventura genial. Sentiràs la força de l’aigua d’una manera única!

Salut i caiac!

 

Cap comentari

Resposta

Open chat