KAYAK FREESTYLE: JUGAR AMB EL RIU

El Kayak Freestyle el vaig conèixer de manera fortuïta.

En els meus inicis de descens d’aigües braves utilitzava un model de caiac a què li dèiem “Platanito”. El nom no només fa referència al seu color sinó també a la seva forma!

Quatre metres de caiac permetien navegar amb rapidesa i seguretat. Tan mateix aquest caiac facilitava surfejar algunes onades i jugar una mica amb els rulos, entrant i sortint d’ells amb un bon apoio.

Transportar-lo era una mica molest a causa del seu pes. El millor era fer-ho entre dues persones.

Era estiu de l’any 2000. En Sergi i jo ens anàvem aproximant caminant cap a l’aigua, agafant a cada mà la nansa dels dos Platanitos que transportàvem. Tot d’una ens avança caminant un piragüista amb un “mini caiac” súper lleugeret recolzat sobre una espatlla.

Deixem els nostres dos caiacs a terra i ens vam quedar mirant a l’individu i el seu artefacte. Va pujar al seu caiac, es va ajustar el cobrebanyeres i va tocar el dos riu avall.

–¡Amb aquest caiac tan petit segur que l’avancem en una estona!, – vam comentar-.

–Ha, ha, .. Ell ens avança per terra i nosaltres ho farem per l’aigua!

I així va ser. Però no el vàrem avançar perquè era un caiac curt i lent, sinó perquè es va quedar jugant en una onada tota l’estona. Surfeaba, girava, surfeaba d’esquena, donava tombarelles, … amb una facilitat sorprenent. Quan es va cansar va sortir de l’onada, ens va saludar i va sortir del riu.

No ens vam atrevir a provar amb els nostres caiacs el que ell feia i vàrem continuar el nostre descens amb cara de bocabadats i pensatius.

No vaig trigar a descobrir que aquesta modalitat de caiac existia i es deia “Rodeo” (actualment també “Kayak Freestyle”).

KAYAK FREESTYLE

 

ORIGENS DEL KAYAK FREESTYLE

És a mitjans dels 80 del passat segle quan alguns piragüistes d’aigües braves van començar a jugar amb les onades i rulos del riu i fer figures en ells.

Això va esdevenir a crear una nova modalitat d’Aigües Braves que es va denominar de diverses maneres: “Piragüisme acrobàtic” per la seva espectacularitat, “Rodeo” per les seves sacsejades o “Playboating” ja que és molt divertit.

A la dècada dels 90 ja s’ha consolidat aquesta modalitat i es comencen a fer les primeres competicions.

És a partir de llavors quan el “Rodeo” adquireix popularitat. Les embarcacions que es dissenyen cada vegada són més curtes i maniobrables.

Avui dia el “Kayak Freestyle” ha experimentat un gran auge i resulta freqüent veure a un grup de piragüistes jugant en una onada d’un riu. Tan mateix cada vegada s’organitzen més competicions d’aquesta modalitat.

En 2019 la localitat lleidatana de Sort va acollir per primera vegada el Campionat de el Món de Kayak Freestyle. Es tracta d’una instal·lació única a Europa.

La selecció espanyola partia amb un equip compost per 17 palistes liderats pel català Quim Fontané, actual Campió del Món de Kayak Freestyle.

KAYAK FREESTYLE

(Imatge: “NOSTRESPORT.TV”)

 

MODALITATS Y MANIOBRES DEL FREESTYLE

Vam esmentar aquesta modalitat de Piragüisme en el nostre anterior post: Què és el KAYAK?

En primer lloc cal destacar que la pràctica d’aquest esport requereix uns coneixements mínims de Piragüisme. Tot i que no és imprescindible tenir un nivell molt tècnic en navegació d’Aigües Braves, sí que haureu de dominar a la perfecció lEsquimotatge (tornar a la posició inicial després d’una bolcada), tècniques de seguretat i lectura de riu. Tan mateix heu de controlar sens dubte la dinàmica de les onades i els Rulos.

Les especialitats del Freestyle són:

— C1 (canoa tancada) y OC1 (canoa oberta).

— Kayak K-1 (caiac individual).

— El Squirt, model de caiac que poc volum i és més llarg i pla que el de Freestyle. Part de les figures es fan sota l’aigua.

 

KAYAK FREESTYLE

 

MANIOBRES BÀSIQUES

Per realitzar qualsevol moviment de Kayak Freestyle abans hem de controlar les maniobres bàsiques que s’exposen a continuació:

 

— TIPUS DE PALADA: hem de controlar la palada cap endavant, la retropalada, la palada circular, el control timó i les traccions laterals. Tot això forma part de la conducció en caiac d’Aigües Braves.

— APOIOS LATERALS: control dels apoios alts i baixos.

  KAYAK FREESTYLE

— CHANDEL: és un gir de 180 graus amb la proa aixecada i la popa submergida.

KAYAK FREESTYLE

— DOUBLE PUMP: és un moviment de la pala cap endavant i enrere que provoca submergir la punta o la cua del caiac. Moltes maniobres de Rodeo s’inicien amb aquest moviment. És per això que és imprescindible dominar-lo correctament.

KAYAK FREESTYLE

— ESQUIMOTATGE: maniobra que ens permet tornar a la posició inicial després de bolcar.

KAYAK FREESTYLE

— SURF: lliscar per la superfície d’una onada cap endavant, cap enrere, de costat o realitzant corbes.

— BOTS: bots o salts d’enlairament parcial o total fora de l’aigua gràcies a la velocitat que porta el caiac al surfejar.

KAYAK FREESTYLEKAYAK FREESTYLE

— GIRS EN PLA O SPINS: girs horitzontals de 180º cap endavant o enrere amb una inclinació del caiac de 45º.

KAYAK FREESTYLE

 

MANIOBRES FREESTYLE

Us quedareu sorpresos i perplexos de la pila de maniobres possibles que es poden realitzar en el Kayak Freestyle. Aquestes maniobres vénen condicionades segons el tipus d’onada (petita o gran), la intensitat del Rulo, el pendent d’aquests i el lloc on s’executen (vall o paret de l’onada).

Aquí us exposem els noms d’aquestes maniobres:

 

— RODES LATERALS: CARTWHEEL, WAVEWHEEL, SPLITWHELL.

— VOLTES DE BIDÓ: ESQUIMOTATGE DE POPA, DRY ROLL, WING OVER, KICK PLIP.

— GIRS INVERTITS: SCHAGADELIX, SIDE KICK – PLIP TURN, HELIX.

— TRANSFERÈNCIES DE CANTELLS: ROUNDHOUSE, BACK ROUNDHOUSE, BLUNT, BACKSTAB, PANAM, BACK PANAM, DONKEY FLIP, AIRSCREW.

— VOLTES DE CAMPANA CAP ENDAVANT: ENDER DE PROA, BOYA DE PROA, LOOP, MACHO MOVE, SPACE GODZILLA – AIRWHEEL, MC NASTY, PISTOL FLIP, CROSSBOW SPIN, PIRUETA DE PROA, PHOENIX MONKEY, WAVE MONKEY.

— VOLTA DE CAMPANA CAP ENRRERE: ENDER DE POPA, BOYA DE POPA, LOOP CAP ENRRERE.

— PIRUETES DE POPA: ORBIT, LUNAR ORBIT, TRICKY WOO.

 

KAYAK FREESTYLE

Existeixen també combinacions de maniobres en les que s’encadenen de manera fluïda diverses maniobres:

KAYAK FREESTYLE

Podeu consultar el desenvolupament i la complexitat d’aquestes maniobres pel vostre compte en diversos articles i llibres tècnics: KAYAK DE ESTILO LIBRE de Carlos Martín Romanillos, del qual hem extret algunes imatges i informació en aquest post. També en WIKIPEDIA: Playboating s’exposa un bon article en anglès sobre la tècnica d’aquestes maniobres.

Encara que el millor és assistir a qualsevol competició per poder observar la complexitat i espectacularitat d’aquesta modalitat esportiva.

Salut i Caiac!

 

Cap comentari

Resposta

Open chat