Material del Caiac

¿Qué es el Kayak?, historia, tipos, características y modalidades.Quan decidim anar a un lloguer de caiacs i observem el material del caiac que trobem, no solem trobar-nos el que tenim gravat a la nostra memòria. El primer que ens sorprèn és que tota la flota és de plàstic!

Així mateix, tot i que amablement ens indicaran que en funció de la nostra experiència, coneixements i objectius podrem disposar d’un tipus de caiac o d’un altre, mai tastarem la sensació de navegar amb un caiac de Kevlar-Carboni. L’avantatge és que tampoc passarem per l’experiència de navegar amb un caiac inflable.

En totes les empreses que ofereixen Lloguer de caiacs o Excursions guiades és comú el material amb el qual està construït el caiac: el polietilè, un material amb gran durabilitat i resistència.

És per això que per gaudir dels avantatges i el rendiment que ens ofereixen els altres materials de construcció no tindrem més remei que, o gratar la butxaca i comprar el nostre propi caiac o bé apuntar-nos a algun club de competició.

 

Quins tipus de material hi ha per al caiac?

 

Els caiacs de fusta

KAYAK INUITDes dels inicis del piragüisme fins a la dècada dels anys 70 el material del caiac tenia com a origen el món vegetal i l’animal.

Encara que en els seus orígens els pobles esquimals, a causa de no tenir accés a un altre tipus de material, construïen els seus caiacs amb ossos i pells d’animals, es coneixien pocs materials que poguessin substituir la lleugeresa, la flexibilitat i la resistència que oferia la fusta.

Així i tot, encara que aquest material ja està en desús, avui dia podem trobar caiacs construïts de forma artesanal amb aquest material noble. La seva bellesa és incomparable. Alguns constructors ens ofereixen caiacs a mida, com Guillemot caiacs. Observar-los us fascinarà.

També hi ha empreses que ofereixen cursos de construcció i plànols a disposició de qualsevol persona que es vulgui aventurar a fabricar el seu propi caiac de fusta.

Material del Caiac

Els caiacs de fibra

La revolució de les fibres va permetre que aquestes s’apliquessin a la construcció de material esportiu. El gran avantatge és que, al mateix temps, tenen gran resistència i són molt lleugeres. Necessiten un aglutinador per donar-los forma: les resines de polièster.

La fibra més lleugera és el Kevlar, després la fibra de Carboni i finalment la fibra de vidre. Encara que el preu d’aquestes disminueix en aquest mateix ordre, la resistència està en ordre invers sent el KevlarCarboni més fràgil que la fibra de vidre.

Material del Caiac

Caiacs de fibra de vidre

En primer lloc cal dir que aquesta és una tela molt resistent per al material del caiac. Per a la seva fabricació s’intercalen les teles de fibra de vidre amb resina de polièster. Amb elles es dóna forma a l’embarcació.

Encara que per a ús turístic tenen molt bona acceptació, per a la competició els caiacs són massa pesats comparats amb els de carboni i kevlar.

Cal dir també que, amb pocs coneixements, són fàcils de reparar.

El preu dels caiacs de fibra de vidre és també més econòmic dels de kevlarcarboni.

 

 

Caiacs de KevlarCarboni

La combinació d’aquests dos elements dóna molta lleugeresa i rigidesa als caiacs.

El Carboni molta resistència a nivell longitudinal però poca a nivell transversal. Barrejar-ho amb kevlar compensa aquesta debilitat.

Els caiacs compostos per aquest material són idonis per a la competició.

Són els Ferrari” dels caiacs (també pel seu preu).

 

Material del kayak

Caiacs de polietilè

Aquests són els més resistents i duradors.

El material del caiac està format totalment per polietilè. Es fabrica a base de grànuls de plàstic de polietilè barrejats amb colorant.

Per això són caiacs molt resistents i duradors. El desavantatge és el seu pes en comparació amb els caiacs de fibra. Però es compensa pel seu preu, que és molt més econòmic.

La revolució dels caiacs fabricats amb polietilè ha permès que tothom pugui accedir a la pràctica del piragüisme. Avui dia és difícil trobar una làmina d’aigua on no hi hagi un lloguer de caiacs.

Els caiacs de polietilè s’han adaptat a qualsevol modalitat de piragüisme i trobem des de tots els tipus de caiacs d’aigües tranquil·les fins als caiacs per a totes les modalitats d’aigües braves, excepte per competició.

Així mateix, aquest tipus de material del caiac (el polietilè) ha permès la irrupció dels anomenats caiacs “Sit on Top” o caiacs oberts. En aquests anem asseguts a sobre. Els caiacs “Sit on Top” són autobuidables, és a dir, que si els bolquem podem desbolcar-los i es buiden automàticament. A la nostra Base de Kayak K.1 podreu veure una mostra extensa d’aquest tipus de caiac. Uns caiacs ideals per iniciar-se.

Material del kayak

Fabricació dels caiacs de polietilè

En primer lloc, la fabricació mitjançant el Rotomodelat: s’introdueix el polietilè en uns grans motlles cilíndrics que giren en totes direccions. S’evita així que s’intercali aire entre l’estructura molecular del plàstic.

També es fabriquen amb la tècnica del Extrusió i Soplomoldejat: a través d’aire a pressió s’extrueix i es força el plàstic dins d’un motlle provocant una molècula més gran. Això li dóna al plàstic major rigidesa longitudinal i major torsió. Els caiacs fabricats amb aquesta tècnica són més resistents i duradors.

Una altra de les tècniques és el Termoformat: es fabriquen utilitzant làmines de plàstic de diverses densitats en un motlle. El casc i la coberta es fabriquen per separat i després es peguen. Aquests caiacs són els més econòmics. També són els més resistents a l’abrasió. Són més lleugers i rígids que els de Rotomodelat, però són més pesats i molt lents.

Així doncs, el gran auge d’aquest tipus de material de caiac ha provocat un gran progrés en el disseny i l’enginyeria dels caiacs de polietilè. La tècnica de fabricació ha portat al fet que les empreses patentin la seva pròpia fórmula i el seu sistema de construcció.

Tots sabem que si deixem un plàstic molt de temps a la intempèrie i exposat als raigs solars, aquest degenera ràpidament, tornant-se trencadís i descolorit. Els fabricants estudien com aconseguir polietilè que no sigui fotodegradable, que sigui resistent, lleuger, rígid i flexible. En Kayak K.1 tenim algun caiac que després de 12 anys encara conserva les seves qualitats inicials. Impressionant!

 

Alquiler Kayaks individuales en La Llosa del Cavall

 

Altres tipus de material del caiac

Material del CaiacAl mercat trobem també caiacs fabricats amb altres materials.

Els caiacs inflables: faciliten l’emmagatzematge i el seu transport als usuaris. Són molt lleugers, un cop muntats, i això representa un inconvenient quan fa vent. N’hi ha de totes les gammes. A causa del caràcter artesanal de la seva fabricació, els més eficaços i rígids tenen un preu molt elevat.

Els caiacs desmuntables: molt més eficaços que els inflables, encara que més cars. El seu gran avantatge és la facilitat de transport i el poc volum que ocupen desmuntats. El seu esquelet pot ser de fibra, d’alumini o de fusta. Van recoberts amb una lona de niló amb goma. Es poden fer grans travesses amb ells, fins i tot per l’estranger. Avantatge: els podem portar amb nosaltres a l’avió.

Salut i Caiac!

Cap comentari

Resposta

Open chat