EL CAIAC DE MAR. PART 2: LA PALA DE CAIAC DE MAR

La Pala de Caiac de Mar és un dels elements bàsics del nostre equip en el Caiac de Mar.

La Pala (no l’anomenem Rem, si us plau) és sobre l’aigua el que sobre la terra són les nostres cames. És l’eina de propulsió necessària per a poder avançar, girar, retrocedir, arrepenjarnos,

La Pala de el caiac de mar es composa d’una pèrtiga (barra allargada o canya) i dues fulles o culleres en els seus extrems.

Pala de Caiac de Mar

 

Tan mateix, hi ha pales per a dretans i pales per a esquerrans.

La pala per a esquerrans disposa d’una orientació de les seves fulles diferent:

Pala de caiac de mar

Escollir una pala de caiac de mar ha de ser tan important com triar el nostre propi caiac. Hem d’analitzar la relació entre el seu pes, la superfície de la seva cullera, la seva resistència, així com també el seu preu per encertar en la nostra elecció.

En primer lloc, el pes de la Pala és molt important tenir-lo en compte. Si arrosseguem una pala de 1.000 grams i realitzem unes 40 palades per minut, en suma mourem 2.400 kg per cada hora de paleig continu. Si al pes de la pala hi afegim 200 grams més, el pes total mogut serà de 2.880 Kg. Aixì, fent una excursió de tres hores: haurem mogut un total de 1.440 quilograms de més, gairebé una tona i mitja!

Pel que fa a la cullera, quanta més superfície tingui sapiguem que major serà l’esforç a realitzar.

Així mateix, la resistència de la pala de caiac de mar estarà en funció de les zones on vulguem navegar. És per això que en zones amb més onatge, en llocs rocosos i en les excursions és aconsellable una pala amb una bona resistència.

 

MATERIALS DE LA PALA DE CAIAC DE MAR

 

Les Pales de fusta laminada

Aquestes tenen una bona relació pesresistènciapreu, encara que transmeten poc la calor de les mans quan fa fred. Pesen entre 600 i 700 gams en funció de la seva longitud i model.

PALA DE KAYAK DE MAR

Les Pales amb la pèrtiga d’alumini

Se solen combinar amb culleres de polietilè o d’escuma de poliuretà injectada. La que està fabricada amb cullera de polietilè (plàstic) sol ser més econòmica però és més pesada. D’altra banda, si les culleres de polietilè es fabriquen més lleugeres (amb menys plàstic) són massa flexibles i un alt percentatge de la força propulsora es perd al palejar.

Tot i aixì, aquestes últimes són les que trobem habitualment en lloguers ja que són les més econòmiques.

PALA DE KAYAK DE MAR

Les Pales de fibra

Tot i això, avui en dia també hi ha les pales fabricades amb fibres, com no! Aquestes poden ser de fibra de vidre, carboni, kevlar o carboni + kevlar.

Les Pales de fibra de vidre són molt resistents, però són les més pesades.

Les Pales de carboni són molt lleugeres i resistents a l’aplicar forces longitudinals, però amb forces transversals són febles i es trenquen amb facilitat.

Les Pales de Kevlar són tot el contrari, tenen bona resistència transversal i poca longitudinal.

És per això que sovint es combinen els dos elements, kevlar i carboni per augmentar la seva resistència. Les més econòmiques són les de fibra de vidre i les més cares les de kevlarcarboni.

Pala de caiac de mar

 

La longitud de la pala de caiac de mar

La longitud que ha de tenir la nostra pala de caiac de mar està en funció de les característiques del nostre caiac (eslora, mànega i el pes) així com de les característiques del caiaquista.

Una pala de caiac de mar més llarga proporciona un règim de palada uniforme i eficaç per a les llargues excursions i és molt útil per a girar les embarcacions més llargues. És l’adequada per a persones altes, de palada forta i cadència lenta. També facilita arribar a l’aigua adequadament si el nostre caiac té un casc amb molta mànega o un seient elevat (especialment recomanades si tenim un caiac autobuidable), si tenim una esquena llarga o els braços curts.

Una pala més curta ens anirà perfecte si tenim els braços llargs o un casc del caiac estret. Aquestes s’utilitzen majorment per a caiacs curts tipus surf o d’aigües braves ja que ofereixen una major cadència de palada.

Davant del dubte es considera la longitud adequada si, posant la pala vertical, recolzada a terra i davant nostre, estirem el braç i aconseguim doblar la nostra darrera falange sobre la cullera.

PALA DE KAYAK DE MAR

 

La forma de les culleres

A causa de la posició ergonòmica que porta el caiaquista, quan aquest paleja la pala no entra vertical dins de l’aigua sinó que s’introdueix amb una major o menor inclinació.

Excepte en les pales de competició, que són ovalades, cada fulla o cullera de la pala de caiac de mar la podríem dividir en dues parts (Diedre) a partir d’un eix longitudinal central imaginari.

Les fulles de la pala de caiac de mar solen portar un nervi en relleu a la zona de l’eix longitudinal central de la cara d’atac. Aquest divideix la fulla en dues parts i facilita repartir els fluxos de l’aigua al palejar i evitar així les vibracions que produeixen les fulles planes.

Pala de caiac de mar

La fulla simètrica

La cullera té forma rectangular.

Quan iniciem la tracció de la palada, aquesta encara no està totalment submergida a l’aigua. Si observem llavors les forces que s’exerceixen a cada costat de l’eix longitudinal veurem que no es fa la mateixa pressió en el costat A  que en el costat B degut a que s’exposen diferents superfícies.

En la fase inicial de la palada es produeix llavors una lleugera vibració (1 – 2 – 3) de la pala i per tant una pèrdua d’energia de propulsió.

Pala de caiac de mar

 

La fulla asimètrica

Estan dissenyades per entrar eficientment en l’aigua ja que la forma de l’extrem de la fulla tendeix a ser una línia paral·lela a l’aigua quan entrem la pala inclinada. Aquesta forma produeix l’entrada de la pala en la fase inicial (1 – 2 – 3) del paleig com si ho fes verticalment.

És per això que les forces que s’exerceixen a cada costat de l’eix longitudinal C i D tendeixen a fer la mateixa pressió en cadascun dels dos costats ja que tenen superfícies similars.

Aquest disseny serveix per donar-li estabilitat a la remada.

Aquestes fulles són les adequades pel caiac de mar ja que ens produeixen un paleig progressiu en totes les seves fases. Com més llarga i estreta sigui la fulla, més suau trobarem el paleig i, tan mateix, oferirà menys resistència al vent .

 

La inclinació de les culleres

Les culleres no les solem trobar alineades. Normalment les culleres de la pala de caiac de mar estan col·locades amb una diferència de 60 graus l’una respecte de l’altra.

PALA DE KAYAK DE MAR

Això obliga a inclinar cap enrere un dels canells de la mà (anomenat o canell de control) cada vegada que fem una palada pel costat contrari al de la mà de control. El gest de la mà de control és similar al d’accelerar una motocicleta.

D’altra banda, l’altra mà queda lleugerament oberta per permetre que el gir de la pèrtiga rellisqui en el seu interior lliurement.

L’objectiu és que la cullera que està en la fase aèria talli el vent i l’escuma de les onades per no oferir resistència.

Els angles d’inclinació entre les dues culleres poden estar a 90º, a 80º o a 60º. En els tres casos la cullera ofereix òptimament l’efecte de tall aeri. No obstant això, la inclinació que està més propera al moviment natural del nostre canell seria la de 60º. És d’agrair no haver de forçar molt el canell de control si fem una excursió llarga.

En la pala per a dretans la mà de control és la dreta i en la d’esquerrans l’esquerra.

 

La Pala Groenlandesa

Cal esmentar d’una manera especial als caiaquistes clàssics. Aquests tenen una gran afinitat a la Pala Groenlandesa, una pala d’origen esquimal amb fulles allargades (60 cm o més) i estretes (7 cm aproximadament) que surten gradualment de la pèrtiga.

Les seves fulles, al ser estretes i llargues, ofereixen poca resistència a el vent i afavoreixen un paleig suau i sense esforços. Les fulles d’aquesta pala no estan inclinades sinó que estan orientades en la mateixa direcció.

Si voleu observar més curiositats sobre aquest tipus de pales podeu consultar Rafanook.

Pala de kayak de mar

 

La pèrtiga de la pala de caiac de mar

 

La forma de la pèrtiga

Gairebé totes les pèrtigues de les pales de caiac de mar tenen una lleugera forma ovalada, habitualment només en la zona de la de control. Això afavoreix conèixer l’orientació de la fulla en tot moment.

És molt útil en el cas d’una bolcada en aigües molt escumoses o molt tèrboles. Aquí és on, sota l’aigua, no podem distingir la posició que la fulla per preparar lesquimotatge.

Si la pèrtiga de la pala no disposa d’aquesta forma ovalada la podem crear pegant amb cinta adhesiva un llapis a la zona de la mà de control. També trobem al mercat unes barres de plàstic ideades per a aquesta finalitat.

Ho podeu observar a la imatge de “les parts d’una pala.

Pèrtigues ergonòmiques

Es tracta d’una pèrtiga torsionada en la zona d’agafada. Amb aquesta qualitat, a l’introduir la cullera dins l’aigua el canell es manté més recte, amb un angle més natural. Això millora el rendiment de la palada. Com a conseqüència d’això es redueix l’estrès al canell i el colze, evitant tendinitis i augmentant el confort de paleig.

Al mercat trobarem diferents dissenys però tots conserven les mateixes qualitats.

Pala de kayak de mar

 

Accessoris de la pala

 

El Leash

És una goma, corda elàstica o extensible que es lliga al canell, l’armilla o al caiac per no perdre la pala en cas de deixar-la anar. A el fer una foto, auxiliar un company o companya o practicar la pesca necessitem les mans lliures. Per això va molt bé poder deixar la pala sobre l’aigua sense que aquesta se’ns escapi.

Una bolcada també pot provocar que deixem anar la pala de les nostres mans. Amb el Leash ens assegurem no perdre-la.

pala de caiac de mar

Anelles antidegoteig

Serveixen per a tenir les mans seques. Atrapen el degoteig que llisca per la pèrtiga en cada palada. Molt útils sobretot per a èpoques de l’any fredes i també per a aigües molt fredes.

Pala de kayak de mar

Flotador de pala

És un artefacte flotant que es col·loca o es lliga a una de les fulles de la pala. És un objecte imprescindible en el cas que una bolcada ens separi del nostre caiac. Gràcies al flotador de pala podrem tornar a embarcar de nou al caiac realitzant una senzilla maniobra.

N’hi ha d’inflables i de rígids.

El flotador de pala ha salvat la vida a més d’un caiaquista amb problemes.

Pala de kayak de mar

La Pala de recanvi

Sol ser una pala desmuntable en dues, tres o quatre parts. La pala de recanvi també ha de permetre ajustar l’angle de les fulles. S’ha de col·locar lligada o en les gomes, sobre la coberta del caiac. És un element imprescindible en les nostres sortides en caiac de mar.

Pala de kayak de mar

Cera per a la pèrtiga

És una cera utilitzada també en altres esports aquàtics. Ens serveix per a que no rellisqui la mà sobre la pèrtiga, sobretot quan hi ha onades.

La cera ha de ser adequada per a aigua calenta i no se’ns fongui a les mans.

Les imatges del material s’han obtingut de ROC ROI distribution i RIUMAR.

Salud i Caiac!

Cap comentari

Resposta

Open chat