Practicar caiac : 11 mites i falsedats

Alquiler Kayaks y Paddle Surf Kayak K.1

Dues persones s’acosten a la Base de Kayak K.1 disposades a practicar caiac. Són les 10:00 en punt del matí

Una d’elles mostra una expressió radiant i comença a caminar cap a mi d’una manera determinant.

L’altra persona es queda enrere. La seva mirada està fixada al tauler informatiu i probablement busca allà la solució a tots els seus dubtes i temors.

Sóc el noi del lloguer de caiacs i Paddle Surf de Kayak K.1. La meva feina és informar i facilitar el material adequat perquè els clients tinguin una experiència agradable i segura.

Al començament la conversa comença de manera fluïda amb la persona que tinc al davant. Tot li sembla perfecte!

D’altra banda, de reüll observo a l’altra persona allunyada i sé que el meu treball no ha acabat aquí.

Avui hauré de tornar a lluitar per trencar els mites i prejudicis que molta gent quan ve a practicar caiac!

 

 

Practicar caiac és molt cansat

PRACTICAR KAYAKNo, ja que el ritme el marca cadas (na).

A més, gràcies al seu disseny, els caiacs tenen una gran capacitat de relliscar sobre l’aigua. La seva hidrodinàmica ens permetrà remar a un ritme suau per mantenir una velocitat constant.

L’inconvenient de les corrents i el vent es pot compensar afegint un timó ja que així podrem controlar la deriva provocada.

En les excursions guiades el ritme el marca el guia i s’adapta al nivell del grup.

Amb una pràctica del caiac constant desenvoluparem la nostra capacitat aeròbica i és més, reforçarem tota la musculatura del tronc superior.

 

No sabré dirigir el caiac!

PRACTICAR KAYAKÉs molt senzill dirigir un caiac encara que és cert que hi caiacs, sobretot en competició, que prioritzen la direccionalitat en detriment de la direccionalitat.

Les instruccions que ofereixen els monitors abans d’embarcar seran més que suficients per assimilar les maniobres de direcció.

Hem de diferenciar entre dirigir el rumb en un caiac individual o fer-ho en un caiac doble.

En el caiac individual anem situats al centre de rotació del caiac i per tant és des d’on realitzem les maniobres de direcció.

En canvi, en el caiac doble serà la persona que va situada al darrere l’encarregada de dirigir el caiac ja que des d’aquesta posició és molt efectiu el control.

 

No tinc equilibri per practicar caiac. Bolcaré!

Practicar caiacEvidentment no tots els caiacs tenen la mateixa estabilitat, però com més ampla sigui la màniga i el casc més pla, el caiac serà més estable.

Els caiacs més estables són els d’esbarjo i els Autobuidables.

Els caiacs Autobuidables són molt estables i resulten molt difícils de bolcar.

En Kayak K.1 disposem de caiacs per a tots els nivells i és per això que tindràs el caiac adequat a la teva experiència.

De totes maneres abans d’iniciar l’activitat el monitor t’haurà informat sobre com procedir en cas de bolcada i per tant aquestes instruccions et serviran per tornar a pujar al caiac sense cap dificultat.

 

Si fa mal temps no puc practicar caiac

Practicar kayakAls països on les condicions atmosfèriques són més adverses són aquells en els què hi ha més afició a practicar caiac.

Hi ha molts complements per a realitzar aquest esport en totes les condicions. En èpoques fredes es pot disposar de roba estanca, paravents, guants i calçat de neoprè, etc. Igualment en èpoques caloroses hem de considerar que l’aigua pot estar més freda del que pensem. De manera que també hem d’anar preparats.

No és aconsellable practicar caiac amb vestit de neoprè pel fet que produeix molta calor i no transpira.

En Kayak K.1 comencem la temporada a inicis de primavera. En aquesta època de l’any lliurem paravents i pantalons impermeables a tots els clients que no porten el vestuari adequat.

 

Ja nedar! Puc practicar caiac sense necessitat de l’armilla salvavides.

Practicar kayakL’armilla salvavides és un complement de seguretat que ens proporcionarà maniobrabilitat a l’aigua en cas de bolcada.

Des de l’aigua necessitarem les mans lliures per recuperar el material i sobretot per subjectar la pala i els altres elements que queden surant al nostre voltant.

Evidentment també resultarà un element de flotació imprescindible si ens trobem en una situació extrema.

 

 

Ja sóc vell (a) per a practicar-lo. Només és per a joves.

Practicar caiacPer practicar caiac no hi ha límit d’edat ni tampoc cal cap preparació física especial.

Hi ha moltes persones que s’han iniciat en aquest esport amb més de 60 anys.

 

 

 

Per practicar caiac és necessari un rem

Un error molt comú és confondre l’eina de propulsió del caiac amb la d’una altra modalitat esportiva: el Rem. En aquesta modalitat el sistema de propulsió està unit a l’embarcació.

En el caiac i en la Piragüisme, les dues modalitats de Piragüisme existents, utilitzem una PALA i no un rem. Al Piragüisme el sistema de propulsió està deslligat de l’embarcació.

 

 

Hi ha caiacs que serveixen per a tot

No, cada caiac està dissenyat per a un ús concret. El primer que hem de fer és decidir quin serà aquest ús.

Hi ha dos tipus de caiacs: els Autobuidables o oberts (sit on top) i els tancats o de Travessa (ens fiquem dins).

En els Autobuidables anem a sobre. Tenim un sistema de buidatge i així l’aigua no s’acumula al seu interior. Si bolquem és fàcil tornar a pujar i no cal preocupar-se de treure l’aigua. Per la seva facilitat d’ús i seguretat són una molt bona elecció per començar a navegar.

En els tancats anem dins i mitjançant el tapa -banyeres o “cubre aconseguim que no entri aigua al caiac i anar secs. Això fa que siguin més adequats si els volem utilitzar durant tot l’any.

Segons el seu ús podem dividir els caiacs en quatre grans grups: esbarjo, travessa, aigües braves i caiacsurf.

Podeu consultar tots els usos i tipus de caiacs al nostre Post Què és el caiac?.

Practicar caiac

 

És millor comprar un caiac de segona que un de nou

En primer lloc, trobareu un mercat molt ampli de caiacs de segona mà. Pràcticament disposeu de tots els models existents.

També és cert que els models dels caiacs no varien en el temps. El mateix model persisteix en el temps fins que es deixa de fabricar. No passa així amb el material d’esquí, per exemple, on cada any treuen un model nou encara que la composició i estructura del material sigui idèntica.

La tendència majoritària és, per tant, comprar un caiac de segona mà ja que pensem que ens resultarà més econòmic.

Tanta demanda de material de segona mà provoca en el mercat una alça de preus d’aquest producte i és per això que els preus que trobeu no distin molt dels caiacs que es poden comprar nous.

Tingueu en compte que si compreu un caiac nou disposareu d’un material en perfectes condicions. Si després el veneu per haver-vos cansat d’ell o bé necessiteu un model superior, recuperareu bona part de la inversió sobretot si l’heu tractat adequadament.

Podeu consultar preus de caiacs nous en ROC ROI, un dels distribuïdors més importants del nostre país, i comparar.

 

 

Per practicar caiac no necessito cap tipus de permís

Al mar no cal cap permís.

A les conques internes s’ha de sol·licitar a través de la “Declaració Responsable” a la Confederació Hidrogràfica corresponent.

Al pantà de la Llosa del Cavall es tramita a la A.C.A. (Agència Catalana de l’Aigua).

 

 

Practicar caiac no requereix cap manteniment

Si disposes del teu propi caiac has de pensar en la seva conservació.

La vida d’un caiac està en funció de la seva erosió. Per aquesta raó hem de mirar de pujar, sempre que es pugui, des de l’aigua, no arrossegar-lo.

Si l’utilitzes al mar passar-li aigua dolça de tant en quan, evitar llargues exposicions al sol i guardar-lo de manera que no pugui deformar-se.

 

Salut i caiac!

 

Cap comentari

Resposta

Open chat