Què és el Caiac?

Història del Caiac

En el transcurs de la història, l’ésser humà s’ha vist obligat a adaptar-se a l’entorn natural més proper per obtenir així els recursos necessaris que li permetessin la seva supervivència.

Un dels mitjans que ha estat necessari dominar ha sigut, sens dubte, l’aquàtic. A causa de la proximitat a les masses d’aigua en què s’han anat assentant les seves poblacions (rius, llacs i oceans), l’Homo Sapiens es planteja com a objectiu obtenir els seus recursos naturals més enllà de la riba i crear vies o rutes de comunicació sobre l’aigua.

Inicis

KAYAK INUITEn els seus inicis les embarcacions eren rudimentàries, condicionades pels materials, coneixements i les eines que llavors es disposava. Amb el temps cada vegada s’elaboren embarcacions més eficaces i maniobrables, i, si en un principi, els sistemes de propulsió eren manuals (pales), l’evolució en el coneixement va portar a utilitzar altres formes de propulsió.

Així, podem afirmar que els inicis de la navegació és l’origen del que avui coneixem com PIRAGÜISME.

Una pala de plata, amb més de sis mil anys d’antiguitat, trobada a la vora del riu Èufrates o representacions pictogràfiques d’embarcacions propulsades a rem, a Egipte, són alguns dels descobriments més antics que coneixem …

És Cristòfol Colom el que descriu, en els seus textos, unes embarcacions anomenades “Piragua“, i introdueix així aquest terme al nostre continent.

CAIAC rob royAl segle XIX, en portes de la Revolució industrial, el Piragüisme passa a formar part, en una versió més lúdica, com a una proposta d’oci. Aquest es popularitza gràcies a les proeses d’un advocat escocès, John MacGregor, que va dissenyar i elaborar el 1865 la seva pròpia piragua ( “Rob-Roi”). Amb ella va navegar per nombrosos llacs i rius de l’Europa central, pels Països Nòrdics, el Mar Roig, el riu Jordà i el Canal de Suez.

És el 1936 quan, per primera vegada, el Piragüisme adquireix la categoria d’Esport Olímpic en els Jocs Olímpics de Berlín.

 

El Caiac en l’actualitat

Avui dia podem considerar que el Caiac de Mar és una especialitat de Turisme nàutic que obre un món de possibilitats als seus practicants: aventures i viatges increïbles a través del litoral, en un pantà, un riu o un llac.

Aquest esport d’aventura es converteix en un excel·lent mitjà per fer turisme, conèixer nous racons, fer noves amistats i ocupar el nostre temps de lleure mantenint una acceptable forma física.

Excursions guiades en caiacDiverses empreses de Turisme Actiu o Escoles de Piragüisme ofereixen a tota la família la possibilitat de gaudir a l’aire lliure, d’una forma segura, d’aquest esport. Cada estiu la teva filla o el teu fill t’ho agrairan per vacances: la diversió està assegurada!

També en parella o amb els teus amics de confiança passaràs un bonic dia, relaxat i despreocupat. Tan sols hauràs de gaudir de la natura.

El Piragüisme Turístic no resulta gens dur i no coneix limitació d’edat. Hi ha moltes embarcacions dissenyades especialment per a cada cas, que permeten fins i tot transportar, en compartiments estancs, materials útils per a qualsevol viatge o aventura …

 

Diferències entre Caiac i Canoa

Hi ha dues modalitats en Piragüisme, diferenciades segons el tipus de Piragua: el CAIAC i la CANOA.

El Caiac:

KAYAK ALASKAUna embarcació d’origen esquimal. En els seus inicis aquesta embarcació està construïa amb una estructura o esquelet format per ossos, que li donava la forma, i una cobertura de pells d’animals tractada, que li donava estanquitat. La manca d’altres materials en l’entorn condicionava la construcció d’aquest tipus d’embarcació. Construïen amb allò que tenien més a mà. L’utilitzen per pescar i caçar, amb arpons i en sortides col·lectives. Els caiacs construïts a Groenlàndia van ser els més eficaços.

Al Caiac, la persona va asseguda, ben travada al seu interior i propulsa l’embarcació amb una pala de doble fulla. En el Caiac de Mar o al Caiac de Travessa també és possible dirigir el rumb de l’embarcació amb un timó que es domina amb els peus. En un Caiac el nombre de tripulants pot ser d’una, dues o quatre persones. Tècnicament s’anomenen K-1, K-2 o K-4.

 

La Canoa:

CANOA La Llosa del CavallL’altra gran modalitat del Piragüisme. Originalment està construïa a base de troncs d’arbres que, un cop modelats i buidats, complien la seva funció. L’estructura també podia ser de llistons de fusta recoberts amb pells d’animals prèviament tractades. La Canoa és una embarcació de transport. Era utilitzada pels pobles primitius del Canadà i podia navegar grans recorreguts. La seva funció era bàsicament el transport de mercaderies aprofitant, en alguns casos, la tranquil·litat de les aigües i en d’altres s’havien de superar l’agressivitat dels ràpids.

En el Piragüisme el / la palista s’impulsa amb una pala d’una sola fulla, es recolza sobre un o els dos genolls i dirigeix ​​l’embarcació a través de la pala amb la tècnica anomenada “repaleig”. Actualment aquesta embarcació també pot estar tripulada per una, dues o quatre persones, tècnicament anomenat C-1, C-2 o C-4.

 

Tipus de Caiacs i característiques

Atenció, us exposo una qüestió prèvia: existeixen dos esports ben diferenciats que sovint es confonen.
Una cosa és el PIRAGÜISME (on el mètode de propulsió s’anomena PALA, i aquesta no està fixada a l’embarcació) i una altra cosa és el REM (on el mètode de propulsió es denomina REM, està fixat a l’embarcació i es rema d’esquena a la direcció en que avancem). Sovint es tendeix a barrejar conceptes.

Segons el seu ús podem dividir els caiacs en quatre grans grups:

♦ Dues modalitats de Caiac d’Aigües Tranquil·les: Caiacs d’Esbarjo i Caiacs de Travessa
♦ Dues modalitats d’Aigües Braves: Caiac d’Aigües Braves i Caiac-surf.

 

Els Caiacs d’Esbarjo

Caiac autobuidable TempoSón aquells que ens permeten anar en caiac sense complicacions. Són molt estables i fàcils de conduir. Aquests Caiacs són els més adequats també com Caiacs de pesca; molts d’ells ja tenen versions preparades o es poden equipar amb tot tipus d’accessoris.

Segons el seu ús, hi ha dos grups de caiacs: els autobuidables o oberts i insubmergibles (Caiacs “Sit on Top”) i els caiacs de Travessa o “tancats” (ens fiquem dins).

En els Caiacs autobuidables (“Sit on Top”) anem a sobre. Tenim un sistema de buidatge i així l’aigua no s’acumula al seu interior. Si bolquem és fàcil de tornar a pujar i no cal preocupar-se per treure l’aigua. Per la seva facilitat d’ús i seguretat són una molt bona elecció per començar a navegar. Trobem la possibilitat d’utilitzar un Caiac doble o un Caiac individual, i fins i tot algunes marques inclouen models de Caiac Familiar (de tres o quatre places).

 

Cani-Kayak, Caiac amb gosEn Kayak k.1 trobareu també la possibilitat de practicar CANI-KAYAK (acompanyats amb el vostre fidel amic pelut). Pot consultar totes les nostres activitats del lloguer de Caiacs a la Llosa del Cavall, Lleida.

 

 

 

En els Caiacs tancats anem dins. Mitjançant el tapa-banyeres o “cubre” aconseguim que no entri aigua al caiac i anar secs. Això fa que siguin més adequats si els volem utilitzar durant tot l’any.

 

Els Caiacs de Travessa:

Caiac de travessa ExodusEstan dissenyats per navegar al mar, pantans i rius sense ràpids. Són més llargs i estrets que els d’esbarjo, el que els fa més veloços i eficients. Tenen gran capacitat de càrrega i n’hi ha per sortides d’un dia, per a diversos dies i per a expedicions. També es poden equipar per a pesca.

 

 

 

 

 

 

Els Caiacs d’Aigües Braves:

Les Aigües Braves és una de les vessants més extremes i exigents del piragüisme. Hi ha caiacs curts i maniobrables que ens permetran navegar per qualsevol riu. Dins de les aigües braves trobem els Caiacs de “Rodeo” que ens permetran realitzar les piruetes més espectaculars en els remolins més petits (també adequats per al Caiac-Surf al mar), els de “Creek” (també caiacs molt maniobrables però amb més volum per poder navegar en rius de gran desnivell, fer salts i navegar per rius de gran cabal), els de “Eslàlom” (modalitat olímpica) i els de “Descens” (els més veloços).

 

Els de Caiac-surf

Són caiacs amb casc pla i amb cantells molt marcats. En podem trobar de mixtes que també ens serveixin per baixar rius i per al “Rodeo”, i de específics que tenen els cantells més pronunciats amb quilles o aletes per a un major rendiment.
Podeu consultar més dades a la pàgina FAQ del nostre web.

 

Modalitats de Caiac

Segons la Reial Federació Espanyola de Piragüisme trobem les següents modalitats:

1) AIGÜES TRANQUIL·LES:

a) Embarcacions:
→ Caiac: K1, K2, K4.
→ Canoa:  C1, C2, C4.
b) Distàncies: Velocitat, Fons, Ascensos, Descensos, Travesses, Marató.

2) AIGÜES BRAVES:

a) Eslàlom
b) Descens
c) Free Style
d) Squirt
e) Hidrotrineu
f) Extrem
g) Ràfting

3) PIRAGÜISME DE MAR:

a) Caiac de Mar
b) Surf Ski
c) Caiac Surf
d) Outrigger

4) DRAGONBOAT
5) CAIAC POLO
6) CANOA A VELA
7) PIRAGÜISME DE LLEURE
________________________________________

Salut i Caiac!

Cap comentari

Resposta

Open chat