Què és el Paddle Surf?

Shakira, Rihanna, Gerard Piqué, Will Smith, Alessandra Ambrosio, Jason Momoa, Gerard Butler, Jennifer Aniston, Ben Stiller, … Maria, Miquel, Àngela, .. són persones a les que els agrada viure noves experiències, activitats a l’aire lliure i que han optat per un dels esports més saludables: el PADDLE SURF.

PADDLE SURF LA LLOSA DEL CAVALL

El PADDLE SURF, també anomenat Surf de Rem, Surf de Pala, Stand Up Paddle o abreujat SUP, Stand up Paddle Surf, Stand-up Paddle Surf, etimològicament prové de l’idioma hawaià. Allà es denomina “Ku Hoe He’e Nalu”  (ignoro la seva pronunciació!) i significa posar-se dret, remar o palejar, navegar sobre una ona.

Així llavors es pot definir com una forma de lliscament sobre l’aigua amb una taula de Surf, amb la utilització d’una pala com a mitjà de desplaçament mentre es roman dempeus.

És l’esport aquàtic que ha guanyat més popularitat en els últims anys. Es pot practicar al mar, en llacs, embassaments i rius, a qualsevol edat.

 

Orígens del SUP

PADDLE SURF ORIGEN

Inicialment, podem dir que el Paddle Surf ho practicaven probablement ja a l’antic Egipte fa més de 3000 anys. Altres investigacions ens porten a que podia haver-se originat en el Perú, en l’època Precolombina, on els nadius els anomenaven “Caballitos de Totora”. També hi ha teories sobre el seu origen en els pobles polinesis.

De tota manera l’origen se li atribueix a Hawai, a la platja de Waikiki, l’any 1960. Els instructors de Surf utilitzaven rems de canoa per tenir més visibilitat i així dirigir els seus grups, per observar l’arribada d’onades i per prendre fotografies dels seus clients. El pare del Paddle Surf és John Zapotocky, originari de Waikiki i que va morir el 2013.

 

El Paddle Surfing a l’actualitat

El Surf amb el temps produeix una evolució tant tècnica com en material. No obstant això es va continuar amb la pràctica del Surf de Rem gràcies als avantatges per conservar la forma física en dies sense onades. En aquestes condicions es practicava el Surf amb l’ajuda d’una moto d’aigua. Prestigiosos surfistes de Hawaii a principis de la dècada del 2000 van utilitzar aquesta modalitat.

Algunes celebracions com el Makaha la Junta Big Surf Classic i la Molokai Oahu Paddleboard Race van introduir aquest nou esport. Molts altres esdeveniments van introduir categories especials per als SUPers (practicants de SUP). El més important va ser el que es va celebrar a Hamburg el juliol del 2009. Aquest va tenir molta difusió mediàtica. En ell van concórrer multitud de participants i això va provocar que el Paddle Surf s’instaurés com un nou esport per a tots els públics.

El Paddle Surf arriba a Espanya l’any 2008. Actualment té innombrables aficionats. Els nostres Paddle Surfers s’han acostat ja als primers llocs en competicions internacionals.

 

Per què practicar-lo? Beneficis del Paddle Surf

 

PADDLE SURFING

El Paddle Surf (SUP) és un esport en el qual ens podem iniciar a qualsevol edat i amb qualsevol condició física. Trobem fins i tot centres on el practiquen persones amb minusvalideses físiques. Pocs esports permeten adaptar-se i evolucionar tan ràpid com en el Paddle Surf.

La proximitat a làmines d’aigua del nostre entorn (mar, llacs, embassaments, rius, …) ens permeten fer una “escapada”, alliberant així l’estrès que acumulem en la nostra vida quotidiana.

No cal ni vent ni onades per practicar-lo i la posició d’estar dret et permet molta visibilitat. És una excel·lent manera de relaxar-se, prendre el sol i de mantenir-se en forma.

 

 

Beneficis per a la salut al practicar Paddle Surf

En la pràctica de Paddle Surf treballem tota la musculatura del nostre cos de manera gradual, sense un impacte sobre el múscul que provoqui un sobreesforç en les articulacions i per tant un risc de lesió si no s’està entrenat. Hi ha pocs esports on es treballi tota la musculatura de forma aeròbica i sense impacte.

Altres beneficis de practicar Paddle Surfing (SUP) son:

• Tonificació i estimulació del tren superior i inferior.
• Millora de reflexos ja que es treballa a l’Equilibri dinàmic, evitant així caigudes fortuïtes.
• Afavoreix la recuperació després d’haver patit una lesió.
• Alt consum calòric.
• Prevenció de dolors i lesions articulars, musculars i òssies.
• Augmentem la capacitat aeròbica i la resistència muscular.
• Treballem la simetria corporal i el desenvolupament muscular, aconseguint un cos més esvelt.
• Millorem la nostra actitud davant la vida quotidiana.

 

Tipus de taules de Paddle surf.

Hi ha diferents maneres de practicar aquest esport: Passeig, Ioga, Surf, Curses, Pesca, …

Això fa que hi hagi diferents dissenys de Taules segons el seu ús i que es fabriquin en funció del pes del navegant. Podem trobar-les de rígides i d’inflables.

Així doncs, la mida (llarg i ample) i la forma de la Taula ens proporcionaran un seguit de característiques que ens oferiran més o menys estabilitat, maniobrabilitat o velocitat en funció de la modalitat que desitgem realitzar.

Al mercat trobarem quatre tipus bàsics de taules de SUP, encara que també hi ha d’altres modalitats específiques que requereixen també un material específic:

 

TABLAS PADDLE SURF

 

Taules Allround o híbrides:

Són les Taules ideals per iniciar-se al Paddle Surf. Són la més estables i polivalents. En Kayak K-1 trobaràs Taules de SUP BOARDWORKS – RIPTIDE d’alta gamma, disponibles per iniciar-te en La llosa del Cavall. Consulta “Lloguer de caiacs & SUP” per a més informació.

Taules Touring, passeig o Travessa:

Taules com les de Race però més amples i amb més volum. Útils per a llargues excursions, disposen d’amarratges per incorporar objectes.

Taules Surf o Wave:

Taules amb poc volum i més curtes per tenir més maniobrabilitat. No són aconsellables les inflables.

Taules Race o curses:

Són les Taules de competició. Tenen una forma punxeguda i estreta. Són les més ràpides.

 

Modalitats del Paddle Surf

Així, amb Surf de Rem (SUP) es poden practicar diferents modalitats en funció de les teves preferències:

Wave:

Es tracta d’agafar ones. S’utilitza una taula més petita i ampla.

Travessa:

Excursionisme. Es recomana una Taula de Travessa ja que disposa de molt volum i diversos ancoratges per transportar material.

Race:

Modalitat que consisteix a fer curses en competició. S’utilitzen Taules Race.

River:

Modalitat Extrema que consisteix en baixar rius de diferent cabal, i en funció dels coneixements tècnics. S’utilitzen Taules petites i amples.

Ioga / Fitness:

Modalitat per a aficionats al Ioga i al Fitness. Són recomanables Taules inflables per la seva comoditat.

Polo:

Combinació entre el Paddle Surf i el Waterpolo.

Adaptat:

Adaptació del Paddle Surf per a persones amb discapacitats físiques.

Land SUP:

Permet practicar Paddle Surf a terra.

Big SUP:

És una taula de Paddle Surfing inflable gegant (cinc metres de llarg). Hi caben entre 6 i 10 persones i poden remar juntes. Impressionant!

SUP Dog:

Pràctica del Paddle Surf amb el teu pelut.

SUP Fisching:

Pràctica de la pesca des d’una taula de SUP. Els fabricants elaboren Taules especialment equipades per a aquesta activitat.

 

Consells per iniciar-te al Paddle Surf

 

SUP La Llosa del Cavall

El Surf de Rem és un esport en el qual es progressa molt ràpid. Res més provar-ho tindràs ganes de continuar ja que el trobaràs molt fàcil d’executar. Segur que et passarà pel cap demanar per “Reis” la teva primera Taula de SUP.

Encara que és molt addictiu i et veuràs amb la capacitat de continuar practicant el Paddle Surf pel teu compte, t’aconsellem que facis alguna Classe d’Iniciació. Amb una hora tindràs més que suficient per entendre les nocions bàsiques necessàries i navegar en qualsevol làmina d’aigua tranquil·la pel teu compte. En la nostra Escola de Piragüisme Kayak k.1 et facilitem aquesta formació i disposes també de Taules de lloguer.

Si ja t’has iniciat en la Tècnica del SUP i no tens temps o diners per agafar classes d’una forma contínua, t’explico alguns aspectes que hauràs de tenir en compte per assimilar la progressió en Paddle Surf:

• Treballa l’equilibri dinàmic.
• Utilitza tot el cos i una posició correcta quan remes.
• La vista ha d’estar orientada a l’horitzó. No remis mirant els teus peus.
• Mantenir la distància amb els banyistes, pescadors i altres embarcacions.
• Portar l’Armilla Salvavides.
• Fes una classe d’iniciació.
• Sota la Taula hi ha una quilla. No ens apropem a zones de poca fondària o podries sortir volant!
• Practica el SUP en dies assolellats i amb vent molt suau.
• Enfonsar la fulla de la pala en la seva totalitat.
• La separació de les mans ha de ser l’adequada. Els meus dos colzes han de tenir un angle de 90 º quan tinc la pala sobre el cap.
• Dosifiquem l’esforç i treballem sempre per sota de les nostres possibilitats.
• Aprenem tècniques de Seguretat i d’Auto-rescat.
• Triem una pala de la nostra mida. Aquestes poden ser rígides o ajustables.
• Iniciar-se amb Taules SUP Allround.

Salut i SUP !!

Cap comentari

Resposta

Open chat