QUE ÉS EL RÀFTING

RAFTING¿QUE ÉS EL RÀFTING? … 1985. Per aquestes dates, la comarca del Pallars era un lloc no molt llunyà que et convidava a viure una aventura com si estiguessis perdut al Canadà.

Atret pel desig de conèixer-lo, vaig anar a visitar al Pitu, un amic que feia poc s’havia instal·lat allà i duia un alberg a Isil: Can Trucs.

La seva elecció em semblava una bogeria encara que em produïa certa enveja.

En aquesta època el Pallars estava despoblat, sense serveis i era un lloc totalment desconegut per a la resta de la humanitat.

 

En el meu primer descobriment del Pallars en Pitu em va fer de guia.

Un dia vam passejar per la vora de el riu Noguera Pallaresa. Jo tenia 20 anys i em va hipnotitzar veure com baixaven les seves aigües.

Enmig de l’abrupte soroll dels seus ràpids es van començar a sentir uns crits que provenien de l’aigua. Quatre individus, pujats a una barca inflable, estaven al mig del riu sent arrossegats per l’aigua!

 

Jo vaig pensar: Déu meu! Vaig mirar al Pitu i la seva expressió no era de preocupació.

– Són francesos, em va dir.

– Aquests francesos estan bojos, li vaig comentar.

– Si, va respondre, en diuen Ràfting …

14 anys després, ja titulat com a Guia d’Aigües Braves i amb experiència en altres empreses, vaig treballar durant set anys com a Guia de Riu baixant clients en Rafting pel ja mundialment conegut Noguera Pallaresa.

 

ORIGENS DEL RÀFTING

RAIERSAl nostre territori el Ràfting no es va conèixer fins a mitjans dels 80.

De tota manera, ja es baixava pels nostres rius des de temps immemorials per altres motius.

Al riu Noguera Pallaresa els Raiers ja traslladaven la fusta en barques improvisades amb els mateixos troncs, els “Rais, sortejant hàbilment els seus ràpids.

Aquesta pràctica també estava difosa en molts altres rius: els “Almadieros” de Navarra, ela Gancheros del Tajo

Us asseguro que no havia de ser molt divertit, és més, tot el contrari. Aquest ofici requeria molt de domini i destresa.

El Ràfting, concebut com a activitat d’aventura tal com el coneixem avui dia, s’origina de manera simultània a Europa i Estats Units en els anys 50. Es va començar a comercialitzar als Alps Francesos i posteriorment als Estats units.

I encara que ara no es considera un esport olímpic, adquireix gran popularitat a l’incloure’s com a modalitat olímpica en els Jocs Olímpics de Munic el 1972.

 

EL RÀFTING AVUI EN DIA

RAFTINGAvui dia el Ràfting és una modalitat que englobaríem dins dels Esports d’Oci i Aventura, tot i que podem considerar que es tracta més d’una activitat lúdica que esportiva.

El seu atractiu radica a ser una activitat aquàtica divertida, nova i realitzada en un entorn natural idíl·lic.

La pot practicar qualsevol persona a partir de set anys i no és necessària una condició física determinada.

Al nostre territori no trobem molts rius navegables per a aquesta activitat d’ “Aventura”. Aquests necessiten un cabal mínim i constant durant tota la temporada en què es realitza l’activitat així com bones zones d’embarcament i de desembarcament.

Així mateix, els trams navegables no han de tenir zones que posin en perill a les persones (drosatjes, preses, remolins, ..).

Així i tot, disposem de rius excepcionals per a la pràctica del Ràfting: el riu Noguera Pallaresa, el riu Gállego, riu Ésera, riu Ara, Alt Guadalquivir, riu Genil, Alt Ebre, riu Miño, riu Guadalfeo i riu Cabriel.

En tots ells trobarem múltiples empreses que ofereixen descensos en ràfting.

Hi competicions de Ràfting al nostre país. En aquestes hi van quatre tripulants, dos a cada costat i sense timoner, que condueixen l’embarcació en un descens limitat.

L’objectiu és recórrer, en el menor temps possible i sense penalitzacions, un circuit d’aigües braves mitjançant portes de pas obligat i correlatiu a manera de “Eslàlom”. Podeu consultar aquesta modalitat de Piragüisme en el nostre anterior post “Slalom Aigües Braves”.

 

RAFTING

COM ES CONDUEIX UN RAFT

Llevat que es tinguin coneixements de conducció en Aigües Braves, aquesta modalitat no la pots practicar pel teu compte.

Per això és necessària la presència d’un Guia dins de l’embarcació, la qual es denomina Raft (traducció a l’anglès de la paraula barca“).

El Guia condueix o pilota el Raft donant instruccions als tripulants: “Dreta”, “Esquerra, Endavant i Stop”, al mateix temps que utilitza una pala de Canoa (d’una sola fulla) per fer de timoner.

L’objectiu és baixar un riu sortejant els obstacles que es van trobant en els ràpids.

És important l’obediència dels tripulants, encara que no imprescindible. Un Guia podria ell sol realitzar el descens sense necessitat de l’ajuda dels tripulants.

.QUE ES EL RAFTING

En cas d’una situació complicada, el guia pot afegir ordres de “contrapesos (a l’esquerra, dreta, davant o darrere) per superar l’obstacle.

En funció del perfil de el grup, un guia pot dinamitzar el descens d’una manera més o menys arriscada.

Una ordre com contrapès davant” davant d’un rebuf provoca una bona remullada de tots els tripulants. Una ordre com contrapès a l’esquerra pot provocar una bolcada i TOTS A L’AIGUA!

La seguretat ve garantida primer per la professionalitat del Guia i també pel material de seguretat que porten tots els participants (armilla salvavides, casc i neoprè).

Salut i Caiac!

 

Cap comentari

Resposta

Open chat