ROBA PER PRACTICAR CAIAC DE MAR. PART 6.

La roba per practicar Caiac ha de ser eficaç en funció de les condicions climàtiques en les que vulguem navegar. El caiac és un esport aquàtic i la meteorologia del nostre entorn condicionarà la protecció necessària contra el fred o la calor a l’hora de practicar-lo.

Tan mateix sempre hem de preveure les possibles condicions canviants en el transcurs de la nostra excursió. La inesperada aparició de vent pot afectar la nostra tèrmica si no estem preparats amb un simple anorac paravents. Un increment de l’onatge pot provocar que anem més mullats del que havíem previst.

Igualment, la tèrmica que irradia l’aigua no és la mateixa que la de la terra. No tindrem la mateixa sensació tèrmica sobre de la sorra que sobre de l’aigua.

És més, el medi aquàtic absorbeix ràpidament la calor del nostre cos en el cas d’una bolcada. És molt important preparar el nostre equip en funció de la temperatura de l’aigua.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

Imatge de PublicDomainPictures en Pixabay

 

Així doncs, per sortir a navegar hem d’anar previnguts i no confiar en les nostres primeres sensacions. Sempre estarem a temps de llevar-nos algunes peces si tenim calor i tindrem un problema si comencem a agafar fred i no disposem de la suficient roba per practicar caiac.

 

Materials de la roba per practicar caiac

Abans de la revolució del petroli, la roba per practicar caiac imitava les qualitats que els animals de sang calenta disposen per aïllar-se del fred i de la calor. Les pells dels abrics dels Inuit s’embadurnaven de greix de foca per donar-los impermeabilitat.

En els meus inicis de Piragüista d’Aigües Braves el millor aïllant tèrmic era la llana. Mullada conserva millor la temperatura corporal que els altres teixits naturals. Per sort no van trigar a aparèixer les primeres peces de Gore-Tex i els neoprens de 3 mil·límetres.

Avui dia hi ha teixits i peces ideals per aïllar-nos dels elements adversos. Fibres sintètiques (niló, lycra, polièsters, polipropilè, …) que ens aïllen del fred, la calor, el vent i la humitat al mateix temps que transpiren la nostra suor. Aquests teixits també tenen la gran qualitat d’eixugar-se molt ràpid.

En funció de l’aïllament necessari podem afegir capes al nostre vestuari.

Amb els materials que es disposa actualment n’hi ha prou amb tres capes per aconseguir un aïllament idoni. Per a cada capa podem trobar diferents materials i aquestes capes es poden combinar de diverses maneres.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

Imatge de Carlos Barengo en Pixabay

 

La primera capa

És la que estarà en contacte amb la nostra pell. Ha de ser transpirable i ha d’estar ben ajustada al nostre cos. És per això que ha de ser elàstica. Són adequades les samarretes i malles de lycra i polièster.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

La segona capa

Ha de tenir una funció tèrmica fins i tot estant mullada. Ho són les samarretes i monos de folre polar. Les samarretes i malles de neoprè de 0,5 mm són també una bona opció. Aquesta roba també pot ser utilitzada com a primera capa.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

La tercera capa

És la que ens aïllarà dels elements meteorològics més adversos del nostre entorn: el vent i l’aigua. Aquesta capa pot ser més o menys transpirable.

ROBA PER PRACTICAR CAIAC

 

Trobem diversos tipus d’anoracs, pantalons secs i vestits integrals en funció del grau d’aïllament que desitgem

ROBA PER PRACTICAR CAIAC

El Neoprè

Com veiem, no he inclòs el vestit i el peto de neoprè de 3 mm. Aquest funciona molt quan està mullat ja que genera una fina pel·lícula d’aigua entre el teixit i la pell que s’escalfa amb la calor del nostre cos. No obstant això en caiac no estem en contacte constant amb l’aigua i el neoprè pot generar tanta calor com un forn microones. A més a més, el neoprè limita molt els nostres moviments.

Una peça que molts piragüistes utilitzen habitualment són els pantalons curts de neoprè.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

 

Protecció per a les extremitats

D’altra banda també disposem de diversos materials per protegir el nostre cap, les nostres mans i els nostres peus.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

El material idoni per a climes temperats i freds és el Neoprè

ROBA PER PRACTICAR CAIAC

 

Roba per practicar caiac amb clima calorós

Transpirable. Ens potegeix del sol encara que també ens haurà de protegir de la temperatura de l’aigua i del vent.

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

 

Roba per practicar caiac amb clima temperat

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

 

Roba per practicar caiac amb clima fred

ROPA PARA PRACTICAR KAYAK

 

 

Algunes de les imatges de l’equip necessari s’han obtingut de Palm, una de les marques especialitzades en accessoris per a caiac.

 

Salut i kayak!

Cap comentari

Resposta