Sant Llorenç de Morunys

La Vall de Lord Sobirana: Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys, abans de 1860 San Lorenzo de Moruns, és un municipi de la comarca del Solsonès, Lleida.

La seva extensió és molt reduïda, 4,34 Km², el més petit dels municipis de la comarca i tot i així està dividit en dues porcions. Una no arriba al Km² i el seu únic enclavament habitat és el Santuari de Lord. L’altra, de 3.6 Km², inclou el nucli urbà.

Forma part de La Vall de Lord Sobirana, reorganització territorial de Catalunya al segle IX en la qual s’unifiquen els tres municipis de Sant Llorenç de Morunys, La Coma i la Pedra i Guixers.

 

 

Història de Sant Llorenç de Morunys

En primer lloc cal destacar en la història de Sant Llorenç de Morunys que a partir del segle XIII fins al segle XIX es va fabricar el conegut Drap Piteu. Aquest era un drap de llana blanc, negre o blau que s’exportava per a la fabricació de peücs, capes de pastor i mantes de traginers.

La fabricació del Drap Piteu va permetre, durant molt de temps, l’estabilitat econòmica a aquesta localitat.

A aquest se li deu també la nomenclatura de Sant Llorenç dels Piteus a la població. Com a conseqüència d’això als habitants d’aquesta localitat se’ls denomina Piteus.

No obstant això, aquesta població de caràcter pagès i tradicional no sempre va tenir la tranquil·litat que ofereixen aquestes valls Prepirinenques.

 

Una etapa convulsa

La seva història ens ofereix situacions convulses a causa del seu enclavament estratègic. Va ser víctima de diversos conflictes bèl·lics en que una població conservadora en els seus costums no va acceptar els canvis socials que li venien d’entorns més liberals.

La situació històrica més dramàtica va ser després de la Guerra del Francès (1808- 1814). Com a antecedent, prop de la localitat, sobre la Serra de Busa, es va crear un campament d’instrucció militar. En aquest enclavament es va proclamar, després de Cadis, la Pepa (Constitució de 1812).

Els habitants de Sant Llorenç de Morunys no van acceptar aquesta Constitució. Això va provocar la crema de pràcticament tot el poble en 1823.

Dos anys més tard, el 1836, el Santuari de Lord és víctima de la Guerra Carlina (1833-1840). Es va destruir totalment el santuari.

Finalment, la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Aquesta va provocar la crema d’obres d’art religiós i la destrucció de diversos ponts.

Tanmateix, i malgrat els successos, aquesta població s’ha aixecat sempre i ha mantingut, encara avui dia, el seu esperit lliure.

 

Un poble amb encant

En la nostra visita a la població de Sant Llorenç de Morunys no podem obviar l’observació de la seva estructura. El seu recinte emmurallat, en forma pentagonal, és d’origen medieval. Aquest entorn de muralles encara es conserva en part. Disposava de cinc portals d’accés dels quals encara avui hi podem accedir per quatre d’ells.

Sant Llorenç de Morunys

La seva església parroquial va ser declarada monument històric el 1976. Aquesta correspon a l’antic monestir que va donar origen a la població i li dóna el nom a la vila de Sant Llorenç. És un excel·lent exemplar romànic de l’època llombarda del segle XI.

Així mateix cal destacar el seu retaule barroc de la Mare de Deu dels Colls. És una de les obres més paradigmàtiques de l’art barroc català.

Avui en dia, el poble disposa de 934 habitants (cens de l’any 2018). Aquest constitueix un centre turístic per la seva bellesa paisatgística i pels seus monuments històrics i artístics. És freqüentat gairebé tot l’any: a l’estiu pels estiuejants, a la tardor pels boletaires i a l’hivern per esquiadors.

 

On està Sant Llorenç de Morunys

El municipi de Sant Llorenç de Morunys es troba a l’alt Solsonès. Aquesta comarca Prepirinenca correspon a la província de Lleida.

San Lorenzo de Morunys

Actualment, l’accés més ràpid passa per la C462 des de Solsona o bé la LV4241 des de Berga.

San Lorenzo de Morunys

 

L’entorn de Sant Llorenç de Morunys

Un entorn amb una naturalesa exuberant.

Sant Llorenç de Morunys està envoltat de serres, boscos, torrents i senders. Destaquen la zona PEIN Serres de BusaBastets, la Serra de Port del Comte i el pantà de la Llosa del Cavall.

Hem parlat ja dels llocs més emblemàtics d’aquesta vall, La Vall de Lord, en el nostre anterior post “El Pantà de la Llosa del Cavall. El podeu consultar clicant aquest enllaç.

 

 

Activitats a Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys a més ens ofereix múltiples activitats per poder gaudir al costat de la nostra família i els nostres amics. Sobretot destaca l’entorn muntanyós, envoltat de frondosos boscos de pins, roures i plantes aromàtiques. Igualment podrem gaudir de la visita a petits pobles rurals, ermites romàniques, masies i fonts que brollen de les roques calcàries que dominen la zona. Tot això li confereix a aquesta vall una bellesa molt especial.

Per saber més sobre tota la informació d’aquest municipi, les festes, fires, activitats de turisme actiu, activitats aquàtiques, visites guiades, rutes de senderisme, turisme cultural, turisme rural, on menjar i on dormir, consulteu el web de ” La Vall de Lord ”  on s’exposa tota la informació necessària per gaudir d’aquesta vall.

 

Salut i kayak!

Cap comentari

Resposta

Open chat